Društvo

Romi obučeni da deluju protiv požara

YUROM Centar nastavio je sa sprovođenjem projekta „Čuvaj se“ u cilju podizanja bezbednosne kulture kod romske populacije. projekat koji Rome uči zaštiti od požara, podržan je od Evropske Unije, Vlade Švajcarske i Srbije i Evropskog progresa.

U 2012. i 2013. godini dvanaestoro romske dece stradalo je u požarima u romskim naseljima i to je bila ključno za pokretanje projekta “Čuvaj se”. U nastavku realizacije projekta, u svakom romskom naselju biće postavljena po dva protivpožarna aparata u cilju podizanja bezbednosne kulture. Obuhvaćeno je devet opština u kojima živi 25 hiljada Roma, kaže Osman Balić iz YUROM Centra.

„Želimo da bezbednost podignemo na viši nivo i podsetimo nadležne organe da je epitet jedne države da građanima pruži bezbednost i sigurnost“, tvrdi Balić.romi

U prvom krugu realizacije projekta podeljena su 43 aparata u 22 romska naselja u 10 opština na Jugu Srbije. Obučeno je 100 mladih za rukovanje protivpožarnim aparatima, održano 10 tribina na tu temu, a podeljeno šest hiljada letaka. Rezulatat je da je sprečeno širenje dva požara u Leskovcu.

„Romi dobijene protiv požarne aparate čuvaju, pune ih, održavaju jer svesni su njihove važnosti. Hidratske mreže nismo postavljali jer su romska naselja uglavnom nelegalna i ne postoji priključak za vodu“, dodaje Balić.

Novoformirana dobrovoljna vatrogasna društva nastala obukom Roma, postaće deo Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava Srbije i deo bezbednosnog sistema Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com