Zdravlje

“Ako reskiraš, treba da se testiraš”

Diskriminacija i stigmatizacija osoba sa HIV-om je u Srbiji veoma izražena i većina građana nikada ne bi pristalo na zajednički život sa osobom koja je obolela od side. To proizilazi iz nedovoljne edukacije o bolesti i načinima na koje se ona prenosi, zbog čega je omladina JAZAS-a Niš pokrenula projekat “Ako reskiraš, treba da se testiraš”. Namenjen je niškim srednjoškolcima.

U Nišu postoji od 1995. godine, a u dvanaest gradova Srbije aktivno rade na prevenciji HIV/side.

Preventivni aspekt njihovog rada Omladina JAZAS-a Niš realizuje kroz kontinuirani rad na podizanju nivoa znanja i izmeni stavova i ponašanja ljudi.

Pojava HIV-a i razmera proširenosti ove infekcije i bolesti ponovo su pokazali kako bolest može stigmatizirati i kako se protiv predrasuda i neznanja možemo boriti samo trajnom, kontinuiranom i sveobuhvatnom edukacijom.

 

Ne postoje rizične grupe već rizično ponašanje

Ovo se vrlo uspešno realizuje organizovanjem i držanjem tribina za studente i vršnjačke edukacije za srednjoškolce. 

14813086 1125628930825434 1543743580 o

Razgovarali smo sa Natalijom Jovanović, članicom JAZAS-a, koja nam je govorila o njihovim poslednjim aktivnostima:

“Projekat “Ako reskiraš treba da se testiraš” finansiran je od strane grada Niša i biće realizovan u periodu od oktobra do kraja decembra meseca. Jedna od aktivnosti je i održana obuka za vršnjačke edukatore. 21 učenik iz četiri niške škole prošao je ovu obuku u trajanju od četiri dana. U realizovanju ovog projekta učestvovali su učenici iz Ekonomske, Ugostiteljsko-turističke , Pravno-poslovne škole Niš i gimnazije “Svetozar Marković”. Radionice su održane u prostorijama Teniske akademije Živković, gde su zajedno sa predavačima obrađivali teme vezane za HIV, AIDS, polno prenosive infekcije.”
 
14803082 1125627050825622 1174443586 o
 
Koji je cilj ovog projekta i šta je to što je projekat omogućio učenicima, objašnjava Natalija:
 
“Poslednji dan treninga učenici su proveli u Institutu za javno zdravlje gde su imali prilike da nauče još nešto i o svemu naučenom diskutuju sa doktorima iz instituta. Cilj ovog projekta jeste da učenici koji su završili trening u budućem periodu prenesu stečeno znanje svojim vršnjacima u niškim srednjim školama.”, završava Jovanovićeva.
 
14678004 1125627097492284 896890896 o
 
Omladina JAZAS-a Niš je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija čiji se rad zasniva na prevenciji HIV/side i pružanjem psihosocijalne i pravne pomoći osobama koje žive sa ovom bolešću.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com