Društvo

LAF: Jačati institucije, a ne moći pojedinaca

Povodom nedavnog razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića sa građanama u Domu Vojske Srbije, oglasio se Lokalni antikorupcijski forum osuđujući ovakav način rešavanja problema građana. U njihovom saopštenju navodi se da javna promocija bilo kog pojedinca kao „nadležne adrese za svaki problem“ dodatno urušava funkciju i značaj institucija sistema.

Niški Lokalni antikorupcijski forum (LAF) poziva sve organe javne vlasti u Srbiji i Nišu da konsoliduju pravnu državu i institucije, kako bi se problemi građana rešavali zakonito, po propisanoj proceduri i efikasno, umesto da se bave javnom promocijom „rešavanja“ takvih problema u razgovorima sa najvišim državnim funkcionerima, koji se organizuju sporadično i u nenadležnim institucijama.

LAF smatra da je dobro da najviši državni funkcioneri u neposrednom kontaktu pokažu ozbiljan interes za zahteve i probleme građana, ali da se oni ne smeju rešavati „urgencijama“ i „intervencijama“ tih funkcionera, sa pozicije njihove moći. Na taj način se jača pozicija funkcionera, ali slabi sistem i javne institucije, tvrdi LAF.

Institucije u Srbiji nisu u dovoljnoj meri profesionalizovane, departizovane i nezavisne, a javno promovisanje bilo kog pojedinca kao „nadležne adrese za svaki problem“- od zapošljavanja socijalno ugroženih građana do obezbeđivanje novca za sportske klubove, znači dodatno derogiranje njihove funkcije i značaja.

Voluntarističko rešavanje problema male i izabrane grupe građana, takođe, dovodi druge građane u neravnopravan položaj i sugeriše poželjnost diskriminacije, odnosno rešavanja problema na način da privilegovani budu „dobronamerno saslušani“, a svi ostali upućeni na „mučan hod kroz institucije“.

LAF podseća da je predsednik Vlade Srbije, za vreme nedavnog boravka u Nišu, u Domu Vojske Srbije primio dvadesetak građana, a za razgovor sa prijavilo oko 1.200 građana.

Većina građana dobila je obećanje predsednika Vlade da će njihovi zahtevi biti rešeni, a nekima od njih su se institucije, koje do tada nisu imale razumevanja za takve zahteve, “izvinile” i “obećale brzo rešavanje”.

“Stoga pitanja dela javnosti: da li su te institucije postupale protivzakonito, neodgovorno ili neefikasno u predhodnom periodu, kada su odbijale takve zahteve, ili to čine sada, kada zahteve prihvataju, smatramo opravdanim,” saopštavaju iz niškog LAF-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com