Društvo

Informaciona “oluja” ozbiljna pretnja obrazovanju

Današnja omladina je pasivna, a mediji su potisnuli ulogu prosvetnih radnika čime su postali najjača vaspitna sila. Mladi nemaju dovoljno razvijeno kritičko mišljenje, mediji su agresivni, a sadržaji koje plasiraju najčešće sumnjivog kvaliteta, čulo se na promociji knjige „Obrazovna politika i medijska pismenost“, autorke dr Marije Ranđelović. Rešenje je medijsko opismenjavanje na više nivoa.

Sala niškog Univerziteta bila je mala da primi sve koji su želeli da čuju više podataka iz knjige dr Marije Ranđelović „Obrazovna politika i medijska pismenost“, jer je tema više nego aktuelna, a tiče se i globalnih društvenih trendova.

Prvi put termin „medijska pismenost“ upotrebljen je 1992. godine, kada je postalo jasno da će usled tehnološkog razvoja neminovno doći do snažne ekspanzije, pre svega, elektronskih medija. Oni će, pokazalo se, veoma agresivno i brzo preuzeti ulogu vaspitača dece i omladine, a to je moguće sprečiti samo medijskim opismenjavanjem.

„Nažalost, mladi su danas i najveći korisnici i najveće žrtve medija, pre svega mislim na internet. To je paradoks koji će se, nadam se, vremenom popraviti. Nivo medijske pismenosti kod dece i mladih je svakako nedovoljan. Brza promena se ne može očekivati bez promene u sadržaju obrazovanja, pre svega, prosvetnih radnika“, naglasila je Ranđelović.marija randjelovic b2f5b7bd6 3b9fa97ee929

Knjiga je samo deo prerađene studije kojom je doktorirala, a izašla je u godini kada autorka obeležava 20 godina rada u srpskoj prosveti.

Ja sam knjigu bazirala na Nacionalnoj strategiji za obrazovanje do 2020. godine gde se medijska pismenost pominje, ali nedovoljno ni u kvantitavnom ni u kvalitativnom smislu. Potenciram uvođenje medijske pedagogije, koje u Srbiji za sada nema, kao obavezan predmet za sve studente nastavničkih fakulteta svih profila. Iz razloga što su mediji najjača vaspitna sila i što prvo učitelji, vaspitači i nastavnici treba da budu medijski pismeni“, kazala je dr Marija Ranđelović Niškim Vestima.MARIJA KNJIGE

Iako spada u stručnu literaturu, knjiga dr Marije Ranđelović “Obrazovna politika i medijska pismenost” čita se lako, jer je napisana jasnim stilom, a namenjena je ne samo stručnoj javnosti, nego i mladima i njihovim roditeljima, čulo se na promociji u sali niškog Univerziteta.

Na promociji su, osim dr Marije Ranđelović, govorili Verica Novakov, urednica Niškog kulturnog centra koji je izdavač knjige, prof. dr Zoran Avramović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije i poznata novinarka, pisac i kolumnista Mirjana Bobić Mojsilović.

Promociju je vodio novinar Velibor Petković, a za umetničko – muzički doživljaj bio je zadužen trio “Dinamika” koji je svirao obrade klasične, pop i narodne muzike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com