Društvo

Podrška niškom novinaru koji štrajkuje glađu

Za sredu 19. oktobra, posetu novinaru Narodnih novina Jovici Vasiću, koji već deveti dan štrajkuje glađu ispred zgrade niške policije, najavila su brojna novinarska i medijska udruženja. Oni su izdali i zajedničko saopštenje koje prenosimo u celini.

Zajedničko saopštenje za javnost novinarskih i medijskih udruženja

Jovica Vasić, novinar Narodnih novina, pre osam dana je otpočeo štrajk glađu u centru Niša.

Odlučio se na ovaj očajnički potez kako zbog teških uslova rada kojima je godinama bio izložen, tako i zbog nereagovanja nadležnih državnih institucija.

Jovica Vasić ne traži ništa za sebe. Traži da se poštuje zakon, da se poštuju novinari, da se poštuju ljudi. Spreman je da za svoj zahtev gladuje do smrti.

Predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja sutra će otići u Niš da na licu mesta pruže podršku kolegi.

Zahtevamo od inspekcije rada i Ministarstva za rad i socijalnu politiku da hitno ispitaju slučaj niških Narodnih novina, kao i sve druge slučajeve ugrožavanja radnih prava novinara i novinarki u Srbiji.

Saopštenje su danas u Beogradu potpisali:  Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija nezavisnih lokalnih medija „Local Press“, Asocijacija onlajn medija i Slavko Ćuruvija fondacija.

Saopštenjem se oglasilo i Društvo novinara Niša, koje je potpisao predsednik UO Dejan Kostić.

Saopštenje Društva novinara Niša

Društvo novinara Niša (DNN) smatra da je štrajk glađu našeg kolege Jovice Vasića, novinara Narodnih novina, samo još jedna tužna posledica i inače nezavidnog i lošeg položaja novinara u Nišu i u Srbiji.

Zato DNN podržava kolegu Jovicu Vasića u njegovoj borbi da ostvari svoja radna prava, ali istovremeno apeluje da ne narušava svoje zdravlje ovako radikalnim protestom, već da svoju
borbu vodi pravnim i zakonskim sredstvima. Takođe, izražavamo zabrinutost zbog inertnosti i nezainteresovanosti  nadležnih državnih institucija koje bi u ovom slučaju morale mnogo brže da reaguju.

DNN podseća na negativne efekte seta medijskih zakona donesenih 2014. godine, čija je primena dovela do gašenja više desetina medija i ostanka bez posla više od hiljadu naših kolega, što je nenadoknadiv gubitak za novinarsku struku, pogotovo van prestonice.

I, najzad, DNN poziva sva novinarska udruženja na uspostavljanje dijaloga i dogovora o zajedničkom delovanju, jer je više nego očigledno da pisanje saopštenja i međusobna
prepucavanja ne dovode do poboljšanja položaja novinara u Srbiji, a sve u cilju da u budućnosti predupredimo ovakve slučajeve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com