Politika

Niški funkcioneri nisu u ljubavi sa Agencijom za borbu protiv korupcije

U prethodnom periodu odluke Agencije za borbu protiv korupcije se nisu poštovale i na području grada Niša i u gradu, tvrdi pomoćnik direktora tog tela Dragomir Trninić. To će biti naš cilj u narednom periodu-bolja komunikacija sa Agencijom, a ujedno i da se svi slučajevi isprave u hodu, napominje predsednik niške skupštine Rade Rajković.

Niški funkcioneri nisu poštovali svoje obaveze koje imaju prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije. Problemi su se javljali kako na lokalu tako i na nivou Gradskih opština, javnih preduzeća, ustanova pa je bilo i mnogo pokrenutih postupaka- u poslednje dve do tri godine preko 100 protiv javnih funkcionera oglušilo se o Zakon, tvrdi Trninić.

“Naš cilj je da broj tih postupaka bude manji ili da ih ne bude. Najviše se kasnilo u dostavljanju izveštaja kako funkcionera tako i organa koji nisu na vreme obavestili Agenciju o njihovom postupanju. Bilo je slučajeva nepotizma, konflikta interesa i sukoba interesa“, kaže on.

Uglavnom se radi o lakšim prekršajima pa su samim tim i izricane kazne u visini do 50 hiljada dinara. On je naglasio da se preporuke Agencije za razrešenje takvih funkcionera nisu poštovale i to je bilo neprihvatljivo za nas, dodao je Trninić.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije pretpeće izmene. U toku je javna rasprava koja će po očekivanjima ljudi iz Ministarstva pravde trajati do sredine novembra. Usvajanje se očekuje do kraja godine.

Predsednik niške Skupštine Rade Rajković, istakao je važnost dolaska delegacije Agencije za borbu protiv korupcije u Niš, sada kada grad ima novo rukovodstvo. On je na ličnom primeru pokazao da je u veoma kratkom roku od tog tela dobio odgovor vezan za njegov trenutni status- direktor Studenstkog centra i predsednik Skupštine grada Niša.

U Agenciji se nadaju da će za godinu ili dve imati bolju sliku o Nišu – manji broj preporuka.

skupstina grada 01

Po analizi koju je Agencija za borbu protiv korupcije uradila, Niš je u vrhu po broju izrečenih preporuka javnim funkcionerima, ali se isti problemi dešavaju i sa ostalim gradovima u Srbiji. Na nivou prošle godine za kontrolu imovine pokrenuto je oko 500 postupaka i taj broj varira od toga da li je godina izborna ili ne.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com