Društvo

Privrednim razvojem zaustaviti trend iseljavanja stanovništva iz Merošine

Ekonomsko osnaživanje opštine Merošina proritet je ove lokalne samouprave, a o načinima privrednog razvoja i boljoj zdravstevnoj zaštiti u ovoj opštini razgovaralo se na sastanku predsednice Merošine sa ministarkom bez portfelja, Slavicom Đukić Dejanović. Poboljšanje uslova života građana koji žive u ovoj nerazvijenoj opštini sprečiće trend iseljavanja stanovništva iz Merošine, zaključeno je na radnom sastanku.

Broj stanovnika u opštini Merošina koji je procenjen na oko 14.000, u protekle četiri decenije stalno opada, a poslednjih godina zabeležen je rekordan pad. Na teritoriji Merošine je 28 sela u kojima se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom.

Zbog toga ulaganje u ovu privrednu granu je prioritet opštine kako bi se stanovništvo zadržalo na svojim ognjištima, rečeno je na radnom sastanku u opštini Merošina.

sas

„Razgovarale smo o različitim mogućnostima razvoja i u planu je nekoliko projekata koji bi trebalo da motivišu ljude da porodično ostanu u Merošini. Pored toga, kvalitet života bez bolje zdravstvene zaštite se ne može zamisliti u ovakvim opštinama“, rekla je ministarka bez portfelja, Slavica Đukić Dejanović.

Briga o najmlađima

Zahvaljujući donaciji Fondacije Novak Đoković, nakon Oblačine i Jugbogdanovca, otvorena je treća po redu Školica života u Balajncu. Oformljena je vaspitna grupa “Zvončići” u Balajncu, koju pohađa 20 mališana uzrasta od tr ido pet godina. Uvedeno je parno grejanje i adaptiran toalet i time omogućeno mališanima da pohađaju predškolsko obrazovanje. Reč je o posebnom programu Igraonica, prilagođenom za najmlađu decu. Program je besplatan, i odvija se svakog dana četiri sata dnevno u prostorijama vrtića u okviru osnovne škole Jastrebački partizani Merošina, odeljenje u Balajncu.

Predsednica opštine Sanja Stajić nudi konkretna rešenja i projekte za navodnjavanje koji će olakšati proizvodnju brojnim poljoprivrednicima.

„Set konkretnih rešenja na kojima smo sada angažovani su izrada projekta za navodnjavanje, a paralelno radimo i na dovođenju investitora koji bi se bavio otkupom i prepradom voća i povrća sa područja Merošine“, naglasila je predsednica opštine Merošine, Sanja Stajić.

SirupPodsetimo, ovih dana je uz pomoć donacije opštine Merošina od 500.000,00 dinara, Fond za razvoj poljoprivrede opštine Merošina u saradnji sa udruženjem pčelara “Padina”, raspodelio 757 boca po 7 kilograma invertnog sirupa za prehranu pčela.

Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova i katastrofalne godine za pčelare, dodela sirupa za prehranu pčela registrovanim gazdinstvima je, kako kažu, od ogromnog značaja za pčelare.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com