Kultura

Uradite projekat za koncertnu dvoranu, pomoć će doći

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, naglasio je da se kulturom u Nišu bave posvećeni i stručni ljudi i da su njegovi utisci nakon poseta niškim ustanovama kulture izvanredni. Iako novca u kasi za te namene još uvek nema, Vukosavljević je predložio da Grad u što kraćem roku uradi projekat za koncertnu dvoranu. Do kraja godine Srbija će dobiti tekst nacrta kulturne strategije, a verovatno i novu medijsku strategiju, rekao je Niškim Vestima.

NV:Do sada ste bili gost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, posetili ste arheološko nalazište Medijana i Arheološku salu Narodnog muzeja, sada smo u Niškom kultrnom centru. Šta su vaši utisci?

Vukosavljević:Utisci su izvanredni. Kada je reč o arheološkom nalazištu Medijana radi se o jednom o najvažnijih lokaliteta u Srbiji, i ne samo u našoj zemlji već je značajno i sa međunarodnog stanovišta. Dosta novca je uloženo u zaštitu krovne konstrukcije koja štiti nalazište, otpilike milion evra do sada. Ono što me obradovalo i u šta sam se uverio je da se oblašću kulture u Nišu bave vrlo stručni i posvećeni ljudi. I kada je reč o oblasti zaštite kulturnog nasleđa i kada je reč o programima. Niš ima dobre kadrove, vrlo pismene, kvalitene i sposobne ljude kojima ne fali entuzijazam. Naravno, Ministarstvo kulture će učiniti koliko može da finansijski pomaže važne projekte. Ima dosta otvorenih pitanja, od koncertne dvorane do zgrade Narodnog muzeja. Mi ćemo se potruditi da na Niš obratimo posebnu pažnju i finansijski i stručno i na svaki drugi način. Niš je značajan srpski grad, jedan od najznačajnijih, kulturni i istorijski centar i zaslužuje svaku podršku.

NV: Kada ste pomenuli koncertnu dvoranu koja je Nišu zaista potrebna, da li za to postoje i neka sredstva?

Vukosavljević: Para za izgradnju koncertne dvorane trenutno nema, ali treba početi od nečega. Idejni projekat, pa konkurs za glavni projekat, pa kad postoji projekat, potrudićemo se. Malo država, malo lokalna samouprava, malo sponzori, a i strani investitori mogu da pomognu. Moramo da se borimo za svaki pedalj kulturnog polja na različite načine.

NV: Kakav je stav ministarstva prema programima i manifestacijama koje Niš ima, budući da je poslednjih godina bilo problema na relaciji „Nišvil“- Ministarstvo kulture?

Vukosavljević: Što se tiče stava Ministarstva kulture i informisanja zaista smo spremni da na Niš obratimo posebnu pažnju. Maksimalno ćemo se truditi da niškim kulturnim programima pružimo i doličnu i dostojnu pomoć. Apolutno ćemo uključuti niške kvalititne umetnike da se predstave i van zemlje, jer kada se Srbija predstavlja umetnici iz Niša su nezaobilazni.

NV: Zakonom o restituciji, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu će najverovatnije izgubiti najreprezentativniji prostor, galeriju „Srbija“. Kakav je Vaš stav o tome?

Vukosavljević: To je pravno pitanje kojim treba da se pozabavi pravobranilaštvo lokalne samouprave. Po onome što ja znam kada je reč o Zakonu o restituciji, kulturna dobra i ustanove kulture čiji su osnivači lokalne samouprave i država, jednostavno moraju biti izuzeti iz postupka restitucije. Naravno, tu je potreban snažan angažman pravobranilaštva i moramo se truditi da u svim zakonski dopuštenima okvirima branimo ono što je naše. Naravno, i vlasnici imaju svoja prava, ali pre svega, treba da se poštuje zakon kada je reč o ustanovama kulture.

NV: Najavili ste izradu kulturne strategije koju Srbija nikada nije imala. Da li se radi i na tome i da li se može očekivati da bude gotova do kraja godine?

Vukosavljević: Radi se punom parom i ja verujem da ćemo do kraja godine imati prvi tekst nacrta koji se tiče kulturne politike Srbije. Naravno, to podoleže nekoj proceduri, javnoj raspravi u odboru za kulturu Narodne skupštine, ali kada je reč o delu posla koji se tiče ovog ministrastva mi ćemo učiniti maksimalan napor da to bude u roku dva i po do tri meseca.

NV: Pobornik se oštrog odvajanja estrade i kulture. Da li ima nade da ćemo i to doživeti?

Vukosavljević: Nastojaćemo. U proteklim godinama došlo je do prepletanja kulture i estrade i to je nedopustivo. I globalno i lokalno gledano to jeste posledica duha vremena i to nisu procesi koji su juče počeli. Nemoguće je da se odvajanje završi u kratkom vremenskom periodu. Vrlo je bitno da postignemo atmosferu u društvu o značaju kulture i tome koliko estradizacija kulture jeste nedopustiv oblik postojanja. Potrebna je i zakonodavna aktivnost, veći trud, javna pažnja a u tome i mediji imaju veliku ulogu.

NV: Vi ste ministar i kulture i informisanja.U Srbiji gotovo da nema uspešne privatizacije medija, novinari rade za bedne honorare, nisu prijavljeni, a u ovim trenucima jedan novinar sa radnim iskustvom od 22 godine štrajkuje ispred zgrade MUP-a. Da li postoji plan da se i medijima pomogne?

Vukosavljević: Nisam znao za taj podatak, ali to je tragična činjenica. Kada je reč o privatizaciji medija, to je u nadležnosti drugih organa i ministarstava. Srbija je u obavezi da uradi novu medijsku strategiju jer do kraja ove godine ističe rok. Vrlo je poražavajuće kada se čuje da bilo koji vlasnik, bilo kog privatizovanog medija ne poštuje svoje obaveze. Mi ćemo učiniti sa svoje strane da takve pojave suzbijemo, ali to moraju raditi i svi državni organi kojima je to nadležnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com