Društvo

Niški osnovci uče o bezbednosti u saobraćaju

U uzrastu kad se osamostaljuju kao pešaci, vozači rolera, bicikala, mopeda i sanki, bez pratnje odraslih, deca predstavljaju najugroženije učesnike saobraćaja. Više od 30 odsto dece strada u saobraćajnim nezgodama, jer su bila bez pojasa na zadnjem sedištu automobila. Ovaj podatak izneo je Centar za razvoj građanskog društva, u okviru projekta „ZEBRA“-a kojim, kako kažu, žele da unaprede znanje o bezbednosti učenika niških osnovnih škola u saobraćaju.

Sistematičan rad na saobraćajnom vaspitavanju učenika osnovnih škola, uz učešće roditelja, škole, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su oni akteri.

Zbog toga je Centar za razvoj građanskog društva – Protecta organizovao edukativni čas za 50 učenika i nastavnika iz 15 niških osnovnih škola.

„Edukativnim časom želimo da na direktan način edukujemo decu o bezbednosti u saobraćaju, da bi to znanje mogli da primene u praksi. Deca od petog do osmog razreda će nakon edukacije učestvovati u kvizu znanja u novembru, a na kojem će moći da osvoje vredne nagrade“, kaže Milan Mijović, koordinator projekta „Zebra“.

Edukativni čas

Deca moraju biti svesna opasnosti u saobraćaju

Prošle godine, prema podacima niškog Odseka za saobraćaj, na teritoriji našeg grada poginule su 22 osobe.

„Kroz Niš prolazi dosta državnih puteva, ali na samoj teritoriji Niša broj poginulih je mnogo manji. Ohrabrujuće je što nije poginulo nijedno dete, što je i cilj Nacionalne strategije bezbednosti u saobraćaju. Iz tog razloga preduzimamo saobraćajno-tehničke mere u zonama škola odnosno opremamo ih saobraćajnom signalizacijom“, kaže šef Odseka za saobraćaj, Igor Trajković.

deca 2

Za povećanje bezbednosti najugroženije grupe u saobraćaju najbitnija je prevencija tj. konstantna edukacija, kažu predavači.

„Učimo ih da shvate svoju ulogu u saobraćaju i da sami sebi pomognu ispravnim ponašanjem i analizom situacija u kojima se nađu. Savetujemo ih kako da se ponašaju na pešačkom prelazu, da nose zaštitne kacige na mopedima i biciklama, da vežu pojas na zadnjem sedištu, jer više od 30 odsto dece koja su poginula u saobraćajnim nezgodama nisu vezala pojas“, objašnjava predavač diplomirani inženjer saobraćaja, Vladimir Popović.

Projekat je podržalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com