Društvo

Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana u centru grada i u spomen-kompleksu Bubanj, obeleženo je oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili članovi delegacije Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza boraca, Nišavskog okruga i Grada.

„Odajemo počast svim palim borcima i žrtvama koje su stradale u Drugom svetskom ratu. Ovim pokazujemo da smo uvek bili na pravoj strani, na strani civilizacijskih i svetskih vrednosti. U novijoj istoriji to se nama nije previše vrednovalo, ali se nadamo da će ubuduće to biti drugačije“, rekao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i s juga napala nemačke snage.

„Apleujem na sve građane, posebno na one mlađe, da ne ispisuju grafite sa fašističkim i neonacističkim porukama, jer je Niš grad tolerancije i slobode“, rekao je predsednik Skupštine grada Niša, Rade Rajković.

Polaganje venaca

„Da se sećamo, jer nam je to pouka od naših dalekih predaka, da sačuvamo sve ono što je bilo dostojanstveno i ljudsko što krasi naše građane“, rekao je predsednik SUBNOR-a Niš, Velimir Đorđević.

Niš je pre dva dana obeležio Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Grad je u tom ratu oslobođen 12. oktobra 1918. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com