Ekonomija

Prvi forum Srbija – Češka oborio rekorde: Preko 100 učesnika

U hotelu Aleksandar održava se prvi biznis forum između Srbije i Češke. U Niš je došlo 13 predstavnika Nacionalne klaster asocijacije iz gostujuće zemlje, dok su se domaćini odazvali u velikom broju, njih 100. Tokom trodnevnog skupa firme dve prijateljske republike predstaviće i ponuditi svoje proizvode i potencijale. Cilj je povezivanje malih i srednjih preduzeća oba regiona.

„U septembru 2015. godine potpisan memorandum o saradnji Kuće klastera i Nacionalne organizacije klastera Češke pod pokroviteljstvom dva premijera. Projekat je pokrenut u junu i ovo je jedan od rezultata četvoromesečnog rada“, kazala je na otvaranju skupa dr Danka Milojković iz Kuće klastera Niš.

Prisutnima se obratio i Viši savetnik u Ministarstvu telekomunikacija, turizma i trgovine Željko Stojanović. On je tom prilikom rekao da je potrebno stvarati novu proizvodnju uz inovacije jer su one veliki element klastera.

forum3

„Klasteri su nešto što je nama poznato, a nekada se to zvalo zadruga ili ravnopravna interesna zajednica. Instrument klastera je odličan za ekonomski razvoj. Ovaj skup je značajan jer omogućava direktno spajanje privrednika i takvi skupovi su nam potrebni. Iako sa klasterima radimo već osam godina, još uvek nije pronađen način da se sarađuje sa Kućom klastera i to je izazov za sebe jer je ona kapa svim klasterima. Do sada smo sarađivali sa pojedničanim članovima te organizacije jer bez partnerskog odnosa privrede, nevladinog sektora, nauke i Vladine pomoći nema uspeha“.

forum1

Predsednik opštine Medijana Milan Krstić rekao je da na području te opštine nema mesta za otvaranje novih proizvodnih pogona, ali da njeni predstavnici rade kako bi investitori došli u Niš i zaposlili što više građana.

„Mala i srednja preduzeća u Nišu zapošljavaju dobar deo Nišlija. Klasteri su jedna od efikasnijih načina povezivanja tako da bi i lokalna samouprava trebalo da podrži njihovo postojanje“, napomenuo je Krstić.

Gosti iz Češke imaće priliku da poslednjeg dana boravka u Nišu posete i Kuršumliju i Đavolju varoš koja je uvrštena u 77 svetskih čuda.

forum2

„Na teritoriji Radan klastera postoje četiri banje, Caričin grad Justinijana prima, Spomenik prirode Đavolju varoš, bogatsvo Prolom vode“, naglasio je Dragan Simić ispred ovog klastera.

„Nacionalna asocijacija klastera Češke nastala je 2008. godine, ali je sa radom krenula dve godine kasnije. Broji 20- tak organizacija, a svaka od njih ima još 30 članica (Univerziteta, 600-700 preduzeća), rekla je u pozdravnoj reči dr Pavla Bruskova Češka Nacionalna asocijacija klastera.

Finasiranje klastera je kroz fondove Evropske Unije koje datira od 2004. godine kada je Češka ušla u Evropsku Uniju. Do sada su prošli kroz tri programa- u prvom su podržani sa šest miliona evra, u drugom sa 50 miliona evra dok je u poslednjem EU dala 400 miliona evropske valute.

U Češkoj se dva puta godišnje održavaju Dani klastera, a uvrstili su i godišnje nagrade najboljem klasteru. Ovaj skup u Nišu je dobra prilika da se povežu Srbija i Češka, dodala je Bruskova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com