Sport

Za svakoga nađemo način da se kreće kroz vodu

Plivački akademski klub „Delfin“ već sedam godina pomaže ljudima sa invaliditetom. Prvi cilj bio je da se njihovi plivači osamostale i osećaju bolje, ali onda su poćela i takmičenja. Talenata poteklih iz ovog kluba je mnogo, a ovih dana u žiži javnosti su zbog medalja osvojenih na „Beograd open-u „ i državnom prvenstvu.

Trener i jedan od osnivača plivačkog kluba „Delfin“ Miljan Perović prisetio se početaka.

“Kada je klub počeo sa radom 2009. Godine, izvor finansiranja bili su projekti i to opštine uglavnom. Medijana, Crveni krst, Palilula, svi su odvajali za decu iz svoje opštine. Naravno da je interesovanje bilo ogromno, kao i danas. Svaki roditelj želi da njegovo dete živi kao i ostala deca, da se bavi sportom. Za ovih sedam godina, preko stotinu dece sa različitim invaliditetom je naučilo da pliva”

Perović se za ovu sferu trenerskog posla opredelio zbog supruge koja boluje od mišićne distrofije. Uvidevši da joj boravak u vodi pomaže daleko više od ostalih terapija, svoju karijeru je usmerio ka pružanju ove mogućnosti i drugima. U početku, najveći problem je bilo, kako kaže, iskustvo.

“Kada dođe dete sa autizmom imali smo izuzetno malo iskustva sa tim stanjem, nismo znali kako da se postavimo. Danas imamo mnogo veće iskustvo i mogu da kažem da radimo mnogo bolje. Tokom godina smo naučili da svakom plivaču koji ima invaliditet bilo koje vrste nađemo način da se kreće kroz vodu.”

Udruženja studenata sa hendikepom, organizovalo je susret sa novinarima i predstavnicima lokalnih vlasti u novim prostorijama koje su nedavno dobili na korišćenje u MZ Medijana, ul. Branka Miljkovica br. 1. Ovim povodom Jasmina Barać je upoznala prisutne sa Programom aktivnosti osoba sa invaliditetim koje naš grad i opštine pomažu. Predstavili su se trener Miljan Perović i takmičari sa invaliditetom Kluba „Delfin” koji su sa Državnog takmičenja, proteklog vikenda (1-2.oktobra), održanom u Beogradu doneli 5 zlatnih medalja u Niš. Osobe sa invaliditetom pozdravili su Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula; Milan Krstić predsednik GO Medijana , predstavnici GO Crveni Krst, Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.

Motivacija je možda i najbitniji faktor u celom procesu. Sto se tiče konkretno plivanja, još je teže zbog samih priprema za trening, dodaje Perović.

“Sam dolazak, zatim presvlačenje, ulazak u bazen i mnogo stvari koje prate sam čin plivanja. Zato je ta motivacija jako bitna. Sadašnji reprezentativac, Nemanja Tadić, imao je veliki problem na početku kada sam ga terao da ispliva 50 ili 100 metara. Govorio je da on to ne može, a sada je najbolji srpski plivač sa invaliditetom.”

nemanjaNemanja Tadić sada se sada prirpema za sledeće Svetsko prvenstvo i narednu paraolimpijadu.

„Do sada sam uzeo četiri zlatne i jednu srebrnu medelju na evropskim univerzitetskim igrama u Rijeci i Zagrebu. Planiram da učestvujem na takmičenju početkom sledeće godine, a onda Svetsko prvenstvo“, kaže Tadić.

marko nikolicSa motivacijom novih članova ne postoje problemi jer oni sami dolaze. Potrebno je par treninga da se prilagode, ali su svi zadovoljni. Za mnoge od njih se ispostavi da su talenti koji onda “uplivaju” i u takmičarske vode. O tome nam je govorio i Marko Nikolić koji se sa državnog prvenstva vratio sa dva odličja i to jednim najsjajnijim.

“Prvo sam krenuo da treniram rekreativno, po preporuci lekara zbog mog zdravstvenog stanja. Kasnije me je trener pohvalio nakon čega sam počeo sa takmičenjima.”

Ovo nije jedina aktivnost koja je omogućena osobama sa invaliditetom u Nišu. Udruženje studenata sa hendikepom omogućava besplatne psihološke radionice i časove engleskog jezika.

14492558 464160703730863 5508260462608317427 n

Od nedavno je uvedena i besplatna škola nemačkog jezika. Oni su ugostili predstavnike gradskih opstina Palilula i Medijana, koji su rekli da će se i u budućnosti zalagati za bolje uslove i unapređenje saradnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com