Društvo

Samoodbranom protiv nasilnika

Policiji u Nišu mesečno se obrati oko 20 osoba zbog nasilja u porodici, a taj broj ima tendenciju rasta, pokazuju poslednji podaci PU Niš tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u porodici. Prema njihovom istraživanju problem nasilja and ženama je aktuelniji nego ranije i žrtve veruju u sistem. Ipak, potrebna je dalja edukacija osnaživanja žena, zbog čega je 25 aktivistkinja Centra za devojke iz Niša i Udruženje građana “Plant” imalo časove obuke samoodbrane. Oni su izdali i priručnik za pripadnice lepšeg pola u slučaju da do nasilja dođe.

 

Uspeh projekta se prema rečima Tatjane Nikolić iz Centra za devojke iz Niša ogleda u prepoznavanju nasilja.

„Utisci su različiti. Učesnice na projektu su istakle da su svesne nasilja, ali i kako ga sprečiti, kome se obratiti ukoliko dođe do nemile situacije, i da o njemu ne treba ćutatii. Važno je podržati i osnažiti žene koje su doživele ovo neprijatno iskustvo“, istakla je Nikolić.

Partner na projektu je i Udruženje građana Plant koje se bavi između ostalog i ljudskim pravima. Dragana Vukadinović iz ove organizacije apeluje na građanstvo da svako nasilje treba prijaviti i da ne treba ćutati o tome.

„Samopuuzdanje i lična hrabrost su važne ako do nasilja dođe, ali žrtve bi trebalo da znaju da nisu jedine u toj nezavidnoj situaciji i da to treba prijaviti nadležnim institucijama“, dodala je ona.

Capture

Finansijsku podršku projektu dala je amabasada Australije u Srbiji koja je prepoznala potrebu da se devojkama i ženama u Srbiji pomogne.

„Važno je da se ova vrsta projekta podrži u Srbiji sobzirom na to da u obrazovnom sistemu Srbije ne postoji predmet o ljudskim pravima tako da međunarodne institucije moraju da podrže ovakve stvari”

U Australiji obrazovanje o ljudskim pravima počinje vrlo rano – u petoj godini i cilj je da deca u najnižem uzrastu počnu da shvataju šta je prihvatljivo u društvu, a šta ne, kazala je ambasadorka Australije u Srbiji Julia Feeney.

Zbog velikog ineteresovanja Centar za devojke je već aplicirao za nastavak projekta i očekuje se, kako kažu, pozitivan odgovor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com