Društvo

130.000 evra za razvoj turističkih potencijala na Paliluli

Gradska opština Palilula u narednih godinu dana mapiraće sve turističke sadržaje na svojoj teritoriji, zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa opštinom Pirdop u Bugarskoj.

Cilj je da obe opštine promovišu turističke potencijale kroz interaktivne izložbe kulturno – istorijskog nasleđa prekograničnog regiona kako bi opštine privukle veći broj turista.

U proteklom periodu opština Palilula je ostvarila partnerstva i projekte sa bugarskim gradovima Svoge, Ćustendil, Bobov dol, Botevgrad, Ihtiman, Berkovica a sada počinje i saradnja sa opštinom Pirdop, rekao je predsednik Palilule, Aleksandar Ždrače.

„U saradnji sa bugarskim kolegama mapiraćemo sve turstičke potencijale na području Palilule i opštine Pirdop, imaćemo izložbe  kulturno – istorijskog nasleđa, a u planu su i par kulturnih manifestacija“, kaže koordinator projekta u GO Palilula, Jovica Damjanović.

Foto: D. Vidojković, EKOpolis
Foto: D. Vidojković, EKOpolis

Opštine su ocenile da su bogate lokacijama kulturnog značaja koja mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice.

„Projekat nije važan samo za naše opštine, nego i za ceo pogranični region. U jednom promotivnom dvojezičnom filmu i katalogu predstavićemo 20 znamenitih kulturno istorijskih objekata“, objašnjava menadžer projekta bugarske opštine Kostadin Kostadinov.

Saradnja na ovom projektu će trajati godinu dana.

„Naša bugarska opština se ponosi helenskom bazilikom iz IV veka, ali tu su i rimski put i rimski most“, kaže Angel Gerov, predsednik opštine Pirdop u Republici Bugarskoj.

Projekat se finansira iz IPA fondova, a za realizaciju aktivnosti odobreno je 300.166 evra, opštini Pirdop 168.588 evra, a Gradskoj opštini Palilula 131.577 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com