Društvo

ubrivo od slepog miša i slatko od crne trube na Sajmu zdravog života

Đubrivo od slepog miša kao prirodni preparat, slatko od ljubičica ili od pečuaraka, neobično začinsko bilje i organska hrana samo su deo II Sajma zdravog života „Put ka sebi“ koji se održava na Niškom sajmištu do utorka, 4 oktobra. Cilj je da se promoviše kvalitetniji način života, a organizatori su Turistička organizacija Niša i JKP Tržnica.

Proizvodi Učeničke kompanije „Organic“ Ekonomske škole u Nišu jedna je od izlagača Sajma zdravog života u Nišu.

„Proizvodimo specifične proizvode od prirodnih sirovina, a kojih na tržištu nema. Izlagali smo na mnogo sajmova u Srbiji. Ovde imamo 12 vrsta organskih čajeva, tri začinska bilja, slatko od ljubičice koje je melem za respiratorni sistem, zatim slatko od dve vrste pečuraka crne trube i vrganja koje imaju antibiotsko dejstvo“, kaže Kristina Petrović iz Učeničke kompanije “Organic”.

2

Osim organske hrane, budući ekonomisti proizvode i organsko đubrivo od slepog miša.

„U pećinama sami skupljamo izmet slepog miša. On ima devet puta više korisnih materija od postojećih đubriva. Naša kutijica đubriva od slepog miša ima isto dejstvo kao lopata kravlje balege. Inače, sve što proizvedemo pakujemo u teglice ili kutije koje su takođe napravljene od prirodnih materijala“, objašnjavaju učenici Ekonomske škole u Nišu.

Kako kažu, posebno su ponosni na svoje prirodne napitke i na svoju kafu koja je zamena za instant kafu.

„Naša kafa je potpuno bezbedna za organizam. Pravimo je po receptu starih Maja od kakaoa, projinog brašna, cimeta i žutoga šećera. Ima isti ukus kao i prava kafa“, kaže Kristina.

hr

Pored zdravih, a uz to zanimljivih i neobičnih organskih proizvoda koji posetioci mogu da kupe na Sajmu koji se održava na Niškom sajmištu planira se i niz programa i predavanja o kvalitetnijim načinima života.

„U ponedeljak nastupa akrobatska USB grupa, u utorak uveče vatreni šou isped sajmišta. Predavanja eminentnih stručnjaka su svakodnevna i buhvataju teme o zdravom životu, motivaciji, energetskom radu, duhovnosti i primenjene psihologije. Svi posetioci mogu da razgovaraju sa predvačima i izlagačima i da se informišu o zdravim stilovima života, o hrono ishrani, da kupe knjige o zdravoj hrani, gljivama, masažama i slično“, kažu iz organizacije Hronos.

II Sajam zdravog života na Niškom sajmištu otvoren je svakog dana od 11h do 19h, do utorka, 4. oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com