Društvo

Nema razvoja bez saradnje Nišlija i gradske vlasti

Veće učešće građana u odlukama Grada Niša, jača podrška početnicima u biznisu, malim i srednjim preduzećima, unapređenje inkluzivnog obrazovanja i bolja institucionalna podrška mladima ciljevi su šest javnih politika koje zagovaraju predstavnici civilnog društva u Nišu. Da bi se one u budućnosti i praktično primenjivale potrebna je aktivna saradnja nevladinog sektora sa gradskim vlastima, zaključeno je na Konzorcijumu Media i reform centra u Oficirskom domu.

Na Konzorcijumu nevladinih organizacija predstavnicima gradske vlasti, niških ustanova i institucija prezentovani su načini rešenja životnih problema građana Niša, a koji su sagledani u proteklih godinu dana u okviru projekta „Partnerstvo za održivi razvoj zajednice“.

„U okviru institucionalne podrške mladima predlažemo kako bi mogle Kancelarije za mlade da budu oformljene i koja je glavna uloga takve Kancelarije odnosno poverenika za mlade u opštini kako bi mladi mogli da iskažu sve svoje potencijale“, kaže Ivan Topalović iz Proaktiva.

Predstavnici Centra za razvoj dece i mladih, Otvoreni klub su na konferenciji prezentovali predlog promena i rešenja u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

„Anlizom situacije smo utvrdili da za unapređenje inkluzivnog obrazovanja Grad Niš nema dovoljno finansija za lične pratioce, pedagoške asistente ili za ugradnju lifta u institucijama, dogradnju toaleta, izgradnju pristupnih rampi, ali da podržavaju i realizuju sve ono što ne zahteva određena sredstva. Ključna ideja naše javne politike je da se pronađu sredstva u gradskom budžetu za te nemene. Mi smo čak i pronašli način i mesto u budžetskoj liniji za inkluzivno obrazovanje“, kaže Jovana Čanji Aranđelović iz Otvorenog kluba.

Organizacija ENECA gradskim vlastima je predložila javnu politiku za veću podršku malim i srednjim preduzećima, kao i uvođenje Fonda za finansiranje preduzetničkih inicijativa koje bi pokrenulo omladinsko preduzetništvo u Nišu.

„Nacionalna služba za zapošljavanje Niš u okviru aktivnih mera samozapošljavanja daje finansijsku i informativnu podršku svima onima koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Ove godine dodeljujemo granotve samozapošljavanja u iznosu od 180.000 dinara i do sada smo imali 400 zahetva, a na teritoriji niške filijale odobrili smo 222 granta. Za godinu dana NSZ-u se obrati oko hiljadu i po budućih preduzetnika koji žele da saznaju više o pokretanju sopstvenog posla. Obuku o uspešnom preduzetištvu na godišnjem nivou kod nas završi oko 600 lica. Oni koji dobiju grantove pratimo i logistički pomažemo po ugovornoj obavezi 12 meseci. Tu ima mesta da se stvari promene, odnosno da naše mentorstvo duže traje kako bi imali povratnu informaciju da li imaju problema posle godinu dana poslovanja“, kaže direktor NSZ-a Boban Matić.

Predstavnici Konzorcijama dodaju da je krajnji cilj da svi zajedno učestvuju u kreiranju bitnih dokumenata i planova i smernica koje će sutradan biti primenjive.

„Smatramo da ukoliko građani nisu uključeni od samog starta u proces donošenja odluka manje su šanse da se te odluke poštuju i primenjuju“, kaže direktor Media i reform centra Mladen Velojić.

1111111

Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju predlažu promene u pružanju kvaliteta usluga svih gradskih institucija i preduzeća u Nišu tako što će više slušati probleme građana i brže reagovati u njihovom rešavanju, kao i da građani imaju veći uticaj u donošenju strateških odluka Grada Niša.

Predstavnici grada smatraju da teme koje su iznete na konferenciji svakako zaslužuju analizu, sintezu rešenja i implementaciju.

„Svaku ideju koja nam se ovde nudi razmotrićemo, jer je to naša obaveza. Ukoliko su ideje i predlozi što konkretniji i primenjivi implementiraćemo ih. Sve teme koje su obrađene na konferenciji su dobrodošle, naročito one koje se tiču omladinskog preduzetnišva i utvrđivanje javnog interesa građana jer smatram da tu postoji prostor da se na tim poljima naprave određeni pomaci. U svim fazama je bitno da svi ključni subjekti koji su zainteresovani budu prisutni, da sarađuju, da sinhronizuju svoje aktivnosti”, kaže zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

Konzorcijum koji je radio projekat čine Otvoreni klub, Proaktiv, Centar za razvoj liderstva, ENECA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Media i reform centr Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com