DruštvoMagazin

Slavimo Malu Gospojinu: Odložite sve poslove a evo i šta treba zakazati

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Rođenje presvete Bogorodice Marije, poznatiji u narodu kao Mala Gospojina, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Danas se slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu. Smatra se veoma bitnim praznikom i za njega se vezuju brojna verovanja i običaji.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane im podario ćerku. Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu.

Bogorodica Marija, plod molitava svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, a sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, prema predanju, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Praznik koji je posvećen Bogorodici Mariji i koji se obeležava na današnji dan se u našem narodu slavi uz brojne živopisne običaje, a posebno se raduju žene, jer je veliki broj običaja vezan za rađanje dece.

Kao i na Veliku Gospojinu, žene danas ne bi trebalo da se prihvataju poslova u kući i oko nje, već da sve odlože za naredne dane. Naš narod veruje i da na ovaj praznik treba zakazivati venčanja i da je na taj način uzet “blagoslov”. Veruje se i da ako je na Malu Gospojinu vedro nebo, sunce će jače grejati i tokom jeseni i zime.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com