Društvo

Najzagađeniji vazduh je u ovom niškom naselju

Institut ja javno zdravlje Niš od početka septembra radi kontrolu vazduha i merenje nivoa zarađujućih materija na fiksnim mernim mestima. U pitanju je dvadesetčetvoročasovno merenje, tokom cele godine a mere se: čađ, sumpor-dioksid i azot (IV)oksid, mere se namenski koncentracija olova, kadmijuma, nikla i hroma. Merenje se radi na pet mernih mesta u gradu. Odstupanje od normalnih vrednosti se pojavilo na mernom mestu kod raskrsnice Kičevo.

Program praćenja kvaliteta vazduha IZJZ Niš radi u kontinuitetu, do sada na dva merna mesta programom za Ministarstvo zaštite životne sredine rezultati se redovno objavljuju na sajtu IZJZ Niš. Od 1. septembra po dobijenom tenderu i za Grad Niš, dogodila se pauza od godinu dana i osam meseci zbog tenderskih procedura, kažu u niškom Institutu.

U odnosu na 2014. godinu, smanjen je broj mernih mesta od devet na pet.

“Preliminarni rezultati novih merenja pokazuju da je povećana koncentracija azotnih oksida na mernom mestu raskrsnica Kičevo koja je u centralnom gradskom jezgru – blizina železnice, autoraskrsnica, najniža tačka po nadmorskoj visini sve to utiče na ove rezultate”, kaže za Niške Vesti dr Snežana Gligorijević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju IZJZ Niš.

Predlog kratkoročnih mera: regulacija saobraćaja (ugasiti motor dok stojite na pomenutoj rasksnici ali i na teritoriji Opštine Medijana), održavanje higijene naselja. Dugoročne mere: planska gradnja u centralnoj opštini.

Mere neophodne za analizu: dobijeni podaci praćenja emisije od strane drugih laboratorija (IZJZ Niš radi imisiju) treba da budu prosleđeni IZJZ Niš radi adekvatnog predloga mera za smanjenje zagađenja vazduha na teritoriji Grada Niša i informisanja javnosti. Tako bi bila urađena analiza rizika (njen deo je procena rizika) i pristupilo bi se izradi elaborata analize stanja kvaliteta vazduha na osnovu dosadašnjih merenja.

Merna mesta su: Mesna kancelarija “Duško Radović, Palilulska rampa, Prostorije opštine “Crveni krst”, OŠ “Čegar” i zdravstvena stanica u Niškoj Banji.

“Organizaciona struktura Centra za higijenu i humanu ekologiju obuhvata Odeljenje za prijem uzoraka i izdavanje rezultata, Odeljenje za humanu ekologiju, Odeljenje za zdravstvenu ispravnost namirnica i predmeta opšte upotrebe, Odeljenje za sanitarnu hemiju i Odeljenje za sanitarnu mikrobiologiju. Osoblje čine 64 zaposlenih lica visokog obrazovanog, višeg i srednje stručnog kadra: 26 visokoškolaca sa naučnim i stručnim zvanjima (doktori nauka, magistri, primarijusi, specijalisti higijene, specijalisti mikrobiologije, specijalisti sanitarne hemije i toksikologije) i 38 višeg i srednje stručnog kadra (sanitarno-ekoloških inženjeri, medicinski i hemijski tehničari).

Centar za higijenu od 2005.godine ima akreditovanu laboratoriju za ispitivanje po standardu SRPS ISO/ IEC 17025:
Akreditovano je 244 metoda ispitivanja koje se odnose na fizička, hemijska, senzorska i mikrobiološka ispitivanja vode, hrane, vazduha i predmeta opšte upotrebe. U toku 2015. godine, u akreditovanoj laboratoriji Centra za higijenu i humanu ekologiju izvršena je analiza preko 21100 uzoraka, i to: preko 10000 uzoraka voda, preko 4500 uzoraka hrane i predmeta opšte upotrebe, preko 6000 briseva i preko 600 uzoraka ambijentalnog vazduha.

Zahvaljujući ispitivanjima u akreditovanoj laboratoriji Centra, specijalisti higijene procenjuju rizike po zdravlje i daju predlog mera za zaštitu zdravlja stanovništva na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga.

Za potrebe Grada Niš se, po ugovornoj obavezi, Centar za higijenu realizuje sledeće programe:
-program praćenja polena-rezervisana nabavka jer smo jedini ovlašćeni-informisanje preko sajta IZJZ Niš
-program praćenja kvaliteta površinskih voda-posle višegodišnjeg praćenja od strane IZJZ Niš, posao po tenderu radi laboratorija van mreže institucija javnog zdravlja, bez tumačenja rezultata merenja i informisanja javnosti. IZJZ Niš priprema novi program koji će objediti praćenje kvaliteta površinskih voda sa tri aspekta-vode kao recipijent otpadnih voda, izvorišta za vodosnabdevanje (reka Nišava) i vode za rekreaciju.

Neki od novih programi pripremljeni kao predlog Gradu Nišu prema Zakonu o javnom zdravlju:
-program kontinuiranog monitoringa bezbednosti hrane na niškim pijacama i objektima brze hrane pored škola
-program kontinuiranog monitoringa otpadnih voda iz gradskih kolektora
-program kontinuiranog monitoringa vode za piće sa kaptiranih izvora-alternativni vodni objekti
-program sezonskog monitoringa vode za piće sa javnih česama koji su povezane na komunalni vodovod
-program kontinuiranog monitoringa vode za piće iz seoskih vodovoda koji nisu povezani na komunalni vodovod
-program kontinuiranog monitoringa vode za piće iz mobilnih cisterni.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com