Promo vesti

KINOA – Fantastičan izvor proteina, minerala, vlakana i vitamina

Kinoa je prastara biljka koja odvajkada raste u Andima, na izuzetno velikim visinama. Kinoa se prvenstveno jede u Čileu, Boliviji i Peruu, ali se sve više konzumira i širom sveta.

Ona je fantastičan izvor proteina, minerala (magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum), vlakana, vitamina B kompleksa (B1,B2, B3, B6, B9) i vitamina E, a uz to sadrži i svih osam esencijalnih amino kiselina.

Kinoa ne sadrži gluten, pa se zato preporučuje osobama koje boluju od glutenske enteropatije, odnosno celijakije. Preoručuje se u ishrani zdravih a i bolesnih osoba, dece, sportista, rekreativaca, rekovalescenata, starijih osoba.

Najpoznatije su bela, crna i crvena kinoa a dostupna je i u obliku pahuljica.

kinoa

KINOA organska bela

KINOA organska crvena

Zbog svog neutralnog ukusa, kinoa se može kombinovati sa raznim jelima. Može da se priprema i slatko i slano i kao prilog i kao glavno jelo.

Preporuka je da je pre same pripreme dobro operete u vodi. Kuva se jedna mera kinoe na dve mere vode. U kinou dodajte hladnu vodu i stavite da se kuva.Kad proključa, smanjite temperaturu ,poklopite i kuvajte oko 15minuta (paziti da se ne raskuva).

Kinou možete koristiti kao salatu, možete je dodati u supe i čorbice umesto testenine, odlična je zapravljenje jutarnje kaše ili posnih pljeskavica sa povrćem. Dobro se kombinuje sa sezonskim svežim salatama i aromatičnim biljem, belim i crvenim lukom, povrćem, limunom, maslinama i maslinovim uljem.

KINOA pahuljice

www.zdravahrana.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com