Društvo

IV Matejevačka berba

Povodom berbe grožđa u Donjem Matejevcu, u čast vina i vinogradarstva, u subotu, 24. septembra biće održana tradicionalna manifestacija „Matejevačka berba“. Cilj ove manifestaije, koju po četvrti put organizuje Udruženje građana za unapređenje života na selu u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej, je negovanje tradicije voćarske i vinogradarske proizvodnje i promocija Donjeg Matejevca kao poljoprivredno turističkog kraja.

Berba ranih sorti grožđa u vinogorju Donjeg Matejevca je već počela, kažu u vinogradarsko voćarskim udruženjima iz ovog sela. Rod je prosečno dobar ako se u obzir uzmu oštećenja zbog kasnih prolećnih mrazeva, kaže vinogradarka Lidija Živanović iz Donjeg Matejevca.

Ipak to ne sprečava Udruženje građana za unapređenje života na selu iz Donjeg Matejevca da organizuje, sada već tradicionalnu, manifestaciju „Matejevečka berba“, u subotu 24. septembra.

Manifestacija počinje u 16 časova, kod Zadružnog doma u centru sela, ali bogat kulturno umetnički program počinje već od 12 sati.

„Udruženje od 2006. godine zajedničkim naporima članova i meštana Donjeg Matejevca nastoje da kroz projekte angažuju svoje sugrađane u poboljšanju uslova života na selu, izgradnji infrastrukture Matejevca, uz nezaobilazno negovanje tradicije i očuvanje životne sredine. U našem selu postoje dva udruženja vinogradara i voćara „Čegar“ i „Matejevac“ i svi će učestvovati na ovogodišnjoj manifestaciji. Izložiće svoja vina i rakije, jer je cilj da zadržimo tradicionalnu proizvodnju vina i da na taj način promovišemo, u poljoprivrednom i tursitičkom smislu, naš kraj“, kaže Lidija Živanović iz Udruženja građana za unapređenje života na selu.

berba

Među učesnicima će pored meštana biti i Zoo kutak, kao i brojne folklorne grupe iz okolnih mesta. Za vinogradare biće organizovana trka vinogradara, gde najbrži vinogradar dobija vino u svojoj težini. Trka počinje od 14 sati.

преузимањеŽene će se takmičiti u spremanju bakine zlatne sarmice od vinovog lista, dok će za najmađe učesnike biti spremljeni vinogradarski sendviči u saradnji sa Ugostiteljsko turističkom školom iz Niša, najavljuju iz udruženja iz Donjeg Matejevca.

„Naravno, posetioci će imati priliku da degustiraju našu kuhinju, vinogradarske proizvode, vina i rakije“, dodaje Živanovićeva.

Zvaničan deo manifestacije počinje ceremonijom osveštanja plodova, a očekuje se i prisustvovisokih gradskih zvaničnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com