Kultura

Nišlija dobio nagradu američkog filmskog festivala “Moondance” (AUDIO)

Za originalnu muziku u filmu “Otkucaji tišine”, Stefan Sretić (23) dobio je nagradu “Atlantis Award” američkog filmskog festivala u Koloradu. Njenim osvajanjem, mladi niški pijanista i kompozitor postao je jedini srpski učesnik koji je pobedio na prestižnom “Moondance” festivalu.

Stefan Sretić ima 23 godine, završio je Fakultet umetnosti u Nišu i kaže da je dve godine ranije upisao fakultet, pa zato “ide ispred svoje generacije”. Trenutno je na specijalizaciji u Beogradu, na odseku za klavir kod čuvenog pijaniste Aleksandra Serdara.

Komponovanjem se bavi još od srednje škole, koju je, takođe, završio u Nišu.

“Komponovao sam manje komade koji su najčešće izvođeni kada je Muzička škola obeležavala jubileje. Pre nekoliko godina počeo sam da komponujem muziku za kratke filmove,” kazao je Niškim Vestima talentovani mladić.stefan klavir
Do sada je komponovao muziku za tri kratkometražna i uradio orkestraciju za jedan film. Film “Mozaik” reditelja Stefana Krasića niška publika je već videla, a film istog reditelja “Po suncu hoda”, biće premijerno prikazan krajem sledećeg meseca.

Treći dokumentarni film, “Otkucaji tišine”, reditelja Marka Džambića, koji je u Americi ovenčan nagradom za najbolju originalnu muziku, još uvek nije imao bioskopsku premijeru. Stefan kaže da se radi o osmominutnoj priči o Aleksandru Radišiću, nekada uspešnom fudbaleru, a sada uspešnom paraolimpijcu stonoteniseru.

IMBD
“Bioskopska verzija “Otkucaja tišine” će biti nešto duža, sa dodatnim scenama i premijeru očekujemo krajem oktobra”, najavio je nagrađeni kompozitor.

Nagrada“Atlantis Award” za najbolju originalnu muziku za film vanengleskog jezičkog područja, Stefanu još nije stigla iz Amerike. Kaže da se sastoji od plakete u obliku zvezde i sertifikata.

Na pitanje Niških Vesti kako je uopšte došao na ideju da film pošalje na ovaj prestižni američki festival, Stefan je odgovorio:

Slučajno. Tražio sam po internetu međunarodne filmske festivale i našao ovaj u Bolderu/ orig.Boulder /, blizu Denvera u Koloradu. Bilo je potrebno da se popuni prijava sa podacima autora i kotizacija od 80 dolara. Verovao sam da je sve što smo uradili dobro i zato sam poslao”.stefan za kraj
Kaže i da je na Festivalu konkurencija bila jaka, jer je, uz američke filmove bilo i filmova iz Italije, Švajcarske, Francuske, Indije, bukvalno iz celog sveta.

“Nagrada mnogo znači, pre svega mi pokazuje da sam na pravom putu što se tiče komponovanja. Klavir sviram već 15 godina i tu imam nagrade, a ovo mi je prva za filmsku muziku,” objasnio je Niškim Vestima.

Stefan Sretić je  otkrio i da ima uzore među kompozitorima. Što se tiče srpskih, to je Zoran Hristić sa kojim se i lično zna, a zatim slede holivudski klasici Enjo Morikone (Bilo jednom u Americi, Misija), Džejms Horner (Hrabro srce, Titanik Avatar), Hans Zimer (Kišni čovek ,Vozeći gospođicu Dejzi).

{mp3}Otkucaji-tisine{/mp3}

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com