Društvo

Biram koga biram

Lokalni tim inicijative “Biram koga biram” uličnim performansom u centru Niša, ukazali su Nišlijam na nedostatke postojećeg Zakona o parlamentarnim izborima, po kojem, kako kažu, nije ravnomerna zastupljenost regiona u parlamentu. Kako bi njihova inicijativa bila prihvaćena skupljaju potpise građana koji žele da podrže menjanje izbornog zakona.

Aktivisti inicijative „Biram koga biram“, na platou ispred TC Forum informisali su Nišlije o potrebi izmene izbornog zakona kako bi narodni predstavnici bili ravnopravno zastupljeni po svim regionima. U Srbiji se glasa za liste partije, a ne za konkretne kandidate, kaže član lokalnog tima na projektu “Biram koga biram”, Milan Stojković.

“U okviru akcije u Nišu razgovaramo sa građanima i ukazujemo na to da bi promenom Zakona o parlamentarnim izborima Srbija dobila “narodne, a ne partijske poslanike”. Sada je najveći problem zakona što građani biraju partijske liste, a ne poslanike imenom i prezimenom. Narodni predstavnici nisu ravnomerno zastupljeni po svim regionima i to se mora menjati. Kada bi se zakon promenio Beograd ne bi imao 105 narodnih poslanika, koliko ih trenutno broji, a Niš samo 9 predstavnika u parlamentu Republike Srbije dodaje Stojković.

14329348 1145670865455647 208708 o

U toku same akcije, građani su učestvovali u nagradnoj igri “Pronađi svog poslanika”, slikali su se sa “narodnim poslanikom” i dali su podršku inicijativi, što je učinilo 128 građana.

Za promenu postojećeg izbornog sistema svakako je potrebna podrška građana, kažu aktivisti inicijative “Biram kako biram” koji se nadaju da će prikupiti dovoljan broj potpisa i da će ovo pitanje sledeće godine nadležni detaljnije razmatrali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com