Kultura

Počinje 26

Međunarodna književna kolonija Sićevo 2016. biće svečano otvorena u utorak, 13. septembra u 19 sati u Sićevu. Ove godine, 26. put za redom, u njenom radu učestvuje sedmoro uglednih književnika iz naše zemlje i inostranstva, a ovogodišnji dobitnik nagrade “Ramonda serbica” je akademik Dragoslav Mihailović iz Beograda.

Književna kolonija Sićevo osnovana je 1991. godine, a njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, pisac i književni prevodilac iz Niša.

Kolonija ima međunarodni karakter i okuplja pisce, književne kritičare, prevodioce i izdavače.

Na manifestaciji se svake godine dodeljuje prestižna književna nagrada Ramonda serbica za celokupno književno delo pisca i njegov doprinos književnosti i kulturi. Ove godine dodeljuje se dvedesetdrugi put, književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću.Kolonija pogled 1 CAR

„Sasvim je nebitno da li će autori ovde i stvarati ili će samo akumulirati impresije i ‘notirati ideje’, jer inspiracija, to ‘ugljevlje koje se gasi’ uostalom zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca. Mnogo je važnije da ambijent i atmosfera u Koloniji obezbede učesnicima da dosegnu, na izgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu,“ kazao je svojevremeno osnivač kolonije dr Mihajlo Ignjatović.

Ovogodišnji učesnici su akademik Dragoslav Mihailović (dobitnik nagrade „Ramonda serbica“ za 2016. godinu), Vule Žurić (dobitnik nagrada „Ivo Andrić“ za 2015. i „Stevan Sremac“ za 2011. godinu), književnik Uroš Petrović i Jovo Anđić, književni istoričar i publicista, svi iz Beograda.

Zatim iz Novog Pazara Nadija Rebronja, pesnikinja, prevodilac i profesor književnosti, Nedeljko Terzić, pesnik i urednik iz Sremske Mitrovice i Edvin Sugarev, pesnik, doktor književnosti i urednik iz Bugarske.

Domaćini kolonije su niški književnici Zoran Pešić Sigma i Željko Ljubić, osnivač i pokrovitelj ove manifestacije je Grad Niš, a organizator Niški kulturni centar.

Književna kolonija u Sićevu traje od 13. do 18. septempbra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com