Politika

KRSTIĆ: Rešiti viškove, zaposliti nove prosvetare

Posle dužeg vremena Grad Niš ima većnika zaduženog samo za obrazovanje i školstvo, Bojana Krstića. Prioriteti njegovog rada, kako ističe za Niške Vesti, su očuvanje škola i predškolskih ustanova, kako u materijalnom smislu, tako i u ravnomernom raspoređivanju učenika u svim školama, čime bi se sprečila pojava tehnoloških viškova i inicirao prijem novih prosvetnih radnika u radni odnos.

Sa novim sazivom gradske vlasti u Nišu, Bojan Krstić imenovan je za člana Gradskog veća koji je posvećen samo razvoju obrazovanja i školstva u Nišu. „Dobro je što Grad ima većnika koji će se posebno baviti niškim obrazovanjem i školstvom, jer je u pitanju kompleksan resor i potrebno mu je posvetiti ozbiljniju pažnju“, kaže većnik Krstić. Inače, to je čovek koji je ceo svoj život u prosveti. Po profesiji je učitelj i zbog ostvarenih uspeha svojih učenika često je nagrađivan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Moji prioriteti rada su vezani za očuvanje škola i predškolskih ustanova, kako u materijalnom smislu, tako i u ravnomernom raspoređivanju učenika u svim školama, čime bismo sprečili pojavu tehnoloških viškova i inicirali prijem novih prosvetnih radnika u radni odnos“, rekao je za Niške Vesti, Bojan Krstić.

Za dva meseca koliko je većnik mnoe škole su uređene, kako bi bile spremne za početak nove školske godine. Dom kulture u Paligracu je adaptiran za đake OŠ „Lela Popović“ u Miljkovcu, jer trenutno nije u stanju da primi učenike, radi se na elektro instalacijama u gimnaziji „Svetozar Marković“ kao i na boljem vodosnabdevanju u školama „Nikola Tesla“ i Prehrambena-hemijska škola. Posle dve godine, nastavu od 1. septembra u novim učionicama imaju i đaci OŠ „Branko Miljković“.

„Do kraja ove kalendarske godine, rebalansom budžeta obezbeđeno je više desetina miliona dinara, kako za ove projekte, tako i za sanaciju nepredvidivih urgentnih problema, koje se u školama mogu javiti“, ističe Krstić.

Građani u Somborskoj ulici su pokrenuli inicijativu da se u njihovom naselju izgradi škola, a prema rečima Krstića, nepohodno je da se u dogledno vreme izgradi škola u ovom naselju, jer „evidnetno je da se Niš širi u tom pravcu“.

„Sredstva za izgradnju škole moraju doći iz NIP-a, a ne iz Grada, a odobrenje za otvaranje nove škole, iz Ministarstva. U ovom momentu nije moguće govoriti o izgradnji nove škole, jer se pojavio vakuum u vremenu između dveju Vlada, ali svakako da u narednim godinama možemo očekivati početak izgradnje škole na toj lokaciji. Napominjem da ta škola neće ugroziti nijednu školu u okolini, već bi upisala decu samo iz neposredne blizine“, dodao je Krstić.

S obzirom na to da ovih dana Školska uprava radi na raspoređivanju 400 nastavnika i profesora koji nemaju punu normu i 65 „glava“ koji su ostali bez norme, Krstić kaže da je problem viškova je rešen.

„U saradnji sa načelnikom Uprave za školstvo, Draganom Gejom i Radnom podgrupom, problem viškova je rešen. Ostaje mali broj prosvetara koji nemaju baš 100% fonda časova iz oblasti fizičkog obrazovanja, likovne i muzičke kulture, ali radi se o jednocifrenim procentima nepotpunih fondova časova, koje ćemo tokom školske godine sanirati.“

13729185 10209752880204264 927858845539787699 n

Krstić kaže da ove godine učenici osnovnih škola na teritoriji grada Niša mogu besplatno da koriste usluge gradskog prevoza, i to ne samo tokom školske godine, već i u periodu raspusta. Pravo na subvencionisani prevoz ostvaruju i učenici srednjih škola, ali bi to trebalo da se promeni sledeće godine.

„Jedan od mojih ciljeva će svakako biti i taj da sledeće godine obezbedimo besplatan prevoz i za srednjoškolce, pri čemu očekujem saradnju i razumevanje i od strane Direkcije za gradski saobraćaj. Studentima i srednjoškolcima je to potrebnije, jer osnovci uglavnom žive blizu pored svojih škola.“

Povodom izjave novog ministra prosvete Mladena Šarčevića da roditelji mogu biti novčano kažnjavani zbog izostajanja njihove dece sa nastave, a koja je izazvala pravu lavinu reakcija među roditeljima i srednjoškolcima, Krstić kaže da primećuje da mnogi đaci izostaju iz škole pred neki pismeni zadatak kako bi kasnije naučili gradivo i dobili bolju ocenu, ali da represivne mere nisu dugoročno rešenje.

„Reforma obrazovanja, po mom mišljenju, je neophodnost. Evidentno je da u našem školstvu ima isuviše manjkavosti i nedostataka. Takođe sam mišljenja da novčano kažnjavanje nije mera, naročito u srednjim školama, koje po zakonu nisu obavezne. Kad se govori o bežanju, mišljenja sam da se moramo kao država više pozabaviti problemom “bežanja” iz zemlje onih učenika, koji tokom školovanja nisu bežali sa časa.“

S obzirom na to da je većnik Krstić zadužen i za razvoj niških vrtića, redakcija Niških Vesti ga je pitala koji je epilog dešavanja oko premeštanja 60 vaspitačica „Pčelice“ koje je rezultiralo i protestom roditelja i razgovorom sa gradonačelnikom Niša.

„Očigledno je da postoje nesuglasice na relaciji : direktor “Pčelice” – vaspitači i roditelji. Gradsko veće je uključeno u rešavanje tog problema i on će biti uskoro rešen. Možda se nekome čini da to rešavanje traje predugo, ali to je zbog toga što nam nije cilj da nađemo najbolje rešenje ne u korist direktora, vaspitača ili roditelja, već u korist dece, jer su nam ona najveći prioritet.“

Krstić ističe Grad Niš trenutno intenzivno radi da se smanje lista čekanja mališana za upis u niške vrtiće.

„Nije prevelika mudrost ako kažemo da izgradnja vrtića nije nimalo jeftina, posebno za gradove koji raspolažu budžetom, kakav ima Niš. Upravo zato, u Medoševcu se gradi vrtić uz pomoć “Fonda Novak Đoković”, a u pregovorima smo sa “Filipom Morisom” da njihov vrtić preuzme da finansira i održava Grad od 01.01.2017., pri čemu bi se broj dece sa 93 povećao na 160. U ovom momentu na čekanju je oko 2.500 dece. Metod smanjenja tog broja vidim u saradnji sa privatnim vrtićima i izgradnji novih vrtića shodno budžetu Grada i u poštovanju kriterijuma prilikom upisa. Prvi je da su oba roditelja zaposlena i ne mogu u radno vreme da brinu o svojoj deci.“

Bojan Krstić, rođen je 06. avgusta 1971. godine u Nišu. Pedagošku akademiju završio je 1991. godine u Pirotu, a Učiteljski fakultet u Leposaviću 2006. godine. Predavao je u Osnovnoj školi ”Vitko i Sveta”, OŠ ”Njegoš”, kao i na Odseku vaspitanja i obrazovanja odraslih OŠ ”Njegoš”. Predsednik je Aktiva OŠ ”Njegoš”. U stalnom radnom odnosu je od 1994. godine. Član je Srpske radikalne stranke. Govori engleski i italijanski jezik, navodi se u njegovoj biografiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com