Kultura

Počinju Dani makedonske kulture

Povodom današnjeg Dana nezavisnosti Republike Makedonije, Udruženje građana “Vardar” koje okuplja pripadnike makedonske nacionalne manjine u Nišu, organizovaće od 10 do 17. septembra “Dane makedonske kulture”. Svečanost počinje 10. septembra u niškom Pozorištu lutaka od 20 sati.

Višednevnu kulturnu manifestaciju ,“Dane makedonske kulture”, u subotu će svečano otvoriti predsednik Nacionalnog Saveta Makedonaca u Srbiji, Borče Veličkovski, a nakon toga će u Lutkarskom pozorištu nastupiti nacionalni ansambl “Toše Proeski” iz Kačareva koji će se predstaviti makedonskim narodim izvornim pesmama. Na proslavi koja počinje u 20 sati, predstaviće se i članovi omladinskog hora “Gracija” iz Niša, sa diregentom Suzanom Petrović.MAKEDONCI POZIVNICA

Kako je najavio predsednik udruženja Makedonaca “Vardar”, Blage Petruševski, istog dana u 17 sati u galeriji NKC-a biće otvorena izložba radova “Društva likovnih umetnika Makedonaca u Srbiji”.

U saradnji sa urednikom filmskog programa NKC, Dejanom Dabićem, od 12. do 14. septembra biće prikazana i tri makedonska filma: “Senke”, “Iluzija” i “Preko jezera”. Projekcije u Maloj sali NKC-a počinju u 19 sati .

U Lutkarskom pozorištu 17. septembra biće izvedena i predstava “Čorbadži Teodos”, pozorišne grupe “Mirko Ginev” iz Demir Kapije, a ulazak na sve manifestacije je slobodan.

“Dane makedonske kulture” u Nišu podržali su, između ostalih i Ministrastvo kulture Srbije, Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, Kinoteka Makedonije i Uprava za kulturu grada Niša. Organizator je udruženje Makedonaca “Vardar” iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com