Zdravlje

Defokusiranje sa budućnosti u provalije iracionalnog

Opet političari koriste u krajnje opasnom obliku model defokusiranja pažnje stanovništva sa krajnje suštinskih, vitalnih i egzistencijalnih pitanja na one iracionalne, nacionalističke i huškačke. Opet se koristi metodologija 90-ih. Opet se bude mitski demoni i razni bubnjevi, kaže za Niške Vesti dr Ivajlo Ilijev, psihijatar i psihoterapeut Centra Anima plus.

Zanimljivo je da su spikeri tog teksta oni isti akteri s početka priče. Izgleda da je ovom napaćenom narodu strašno značajno šta je o njegovom rukovodstvu rekao Zoran Milanović. Ili još bitnije mišljenje Bakira Izetbegovića o Dodikovom referendumu. O Đukanovićevoj tradicionalnoj izdaji i konstantnom kosovskom nemiru neću da komentarišem.

Pažnju naroda okupira i “prkosno”odgovaranje Zeljka Mitrovića Sorošu i sličnima,”mudri” likovi raznoraznih beskrajnih rijalitija, olimpijski “patriotizam”,”sjajni uspesi “izvrsne vlasti i lokalnih botova.

Sve to bi bilo dobar paket instrumentalizovane manipulacije vlastodržaca i njihovih podanika i spinovanje uobičajenog balkanskog koncepta i ne bi bilo toliko značajno da zapravo epilog nije katastrofičan.

Istrošena mentalna kapacitativnost nacije pospešena neviđenim pritiscima, pretnjama i strahovima iznedruje epidemiju ubistava, samoubistava (čak i kod dece), svih preostalih formi agresije i destrukcije do nivoa ponora i samouništenja.

U galimatijasu restriktivnog korpusa kojim država “uvodi red” i novi ministar prosvete preti kaznama roditeljima od preko hiljadu evra za izostanke njihovoj deci. Naravno računa i na izvršioce, ako roditelji nisu u stanju da plate. Dokusurimo sve neposlušne.
Poslednjih dana i noći čuje se brujanje vojnih aviona. Nesto poznato…

Gubimo se u bezdanu poznatih koncepata, u onoj istoj matrici koja nas je uvela u sve ovo, sa onim istim vesnicima ratova i smrti…

Nestajemo u lažima onih najgorih, najprimitivnijih i najagresivnijih. Život prestaje da stanuje ovde. Ostaju nam njegovi iskrivljeni varijeteti i strahovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com