Društvo

Niš ima plan za odbranu od poplava

Sve je spremno za odbranu od poplava na teritoriji Grada Niša za vode II reda, rekao je zamenik načelnika Uprave za poljoprivredu, Ljubiša Stojanović. U skladu sa ovogodišnjim Operativnim planom tokom novembra i oktorba biće očišćeno dvanaest reka i potoka na nakritičnijim deonicama u dužini od ukupno 1300 metara.

Velike kiše i male reke nanele su, prethodnih godina, ogromnu štetu Nišu i njegovoj okolini i bila sa opomena da se ozbiljnije radi na zaštiti teritorije od vremenskih nepogoda. Grad Niš je trenutno u proceduri određivanja izvođača radova koji će prema ovogodišnjem planu za odbranu od poplava regulisati žarišne tačke, kažu u Upravi za poljoprivredu u razvoj sela.

ljubisa„Kritične tačke na vodama II reda u Nišu biće očišćene u roku od 60 dana kada po zakonu za 15 dana bude izabran izvođač radova. Ipak, moramo da apelujemo na građane da više ne bacaju smeće i šut u reke i potoke, kako ne bi došlo do izlivanja potoka sa većom količinom padavina. Komunalna inspekcija radi svoj posao, a do nedavno smo imali poljoprivredne čuvare koji su prijavljivali nemarne građane koji su u kasnim noćnim ili jutarnjim časovima izbacivali smeće u niške potoke. Represevine mere nisu dugoročno rešenje, mora da se radi na unapaređenju svesti građana da čuvaju svoju životnu okolinu“, kaže Ljubiša Stojanović.

Radovi na uređenju korita voda II reda na području Niša biće završeni na vreme, saopštavaju iz Uprave za poljoprivredu i razvoj sela. Kako niške oranice i domaćinstva ne bi bile potopljene na proleće, u okviru operativnog plana odbrana od poplava, biće očišćeno dvanaest manjih potoka na nakritičnijim deonicama u dužini od oko 1300 metara.

„U planu su da se urede korita Gabrovačke, Kunovačke, Malčanske, Matejavačke, Rujničke i Jelašničke reke, kao i korita Suvodolskog, Kovanlučkog, Knezselskog, Humskog, Rujničkog i Mramorskog potoka. Predviđene su sve kritične tačke, ali tamo gde ima nerešenih imovinskih odnosa i nelegalne gradnje moraju da reaguju više instance. Ipak, oprativnim planom su bezbednost građana i zaštita niških oranica na visokom nivou“, dodaje Stojanović.

Za ove namene preko Uprave za poljoprivredu iz gradskog budžeta izdvojeno je sedam miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com