TAAN – Namaz od susamovog semena
Taan je namaz koji se pravi od susamovog semena. Poznat je i kao susamova pasta, susamov puterili tahini. Dobija se mlevenjem blago preprženih susamovih semenki bez ikakvih drugih dodataka (bez dodatog ulja ili vode, bez aditiva ili konzervanasa).
Ovaj namaz je posebno poznat u makedonskoj i grčkoj kuhinji kao i u ostalim balkanskim i mediteranskim zemljama. U Aziji se najviše koristi kao humus, namaz od leblebije i taan-a ili kao alva.
Taan sadrži korisne masne kiseline, omega 3 i omega 6. Sadrži ugljene hidrate, proteine i masti. Od vitamina najviše su zastupljeni E, A i kompleks B vitamina a od minerala fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan.
Taan je prirodni izvor energije i zdravlja.Povoljno utiče na imuni sistem, plućne bolesti, anemiju, čisti krvne sudove i smanjuje nivo lošeg LDL holesterola, pomaže kod osteoporoze. Susam sadrži sedam puta više kalcijuma od kravljeg mleka. Odličan je izvor proteina za vegetarijance i vegane.
Ima višestruku primenu pa se može koristiti u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica. Najčešće se jede kao namaz sa sirovim ili pečenim povrćem, možete ga mazati na hleb sa medom ili od njega praviti raznovrsne dresinge za salate ili pečena jela. Odlično se slaže sa belim lukom, tamari soja sosom, limunom.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.