Kultura

Dejan Stojiljković: “Konstantinovo raskršće” se još uvek čita

“Konstantinovo raskršće“, roman Dejana Stojiljkovića i nakon sedam godina od objavljivanja i dalje je jedna od najčitanijih knjiga, objavio je nedavno sajt Goodreads. 2009. godine, kada je objavljen, roman niškog pisca bio je i u trci za prestižnu NIN-ovu nagradu, ali je nije dobio.

“Konstantinovo raskršće” je ovih dana doseglo 600 ocena na sajtu Goodreads, sa prosečnom ocenom 3,62. Jula ove godine navršilo se sedam godina od izdavanja ove knjige i ona još uvek ima čitaoce. To je najvažnije,” napisao je na svom Facebook profilu najpoznatiji niški pisac Dejan Stojiljković.

Na sajtu Goodreads, koji rangira objavljene knjige po broju čitalaca, može se naći i kratak opis radnje romana “Konstantinovo raskršće”.

“Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača.Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki. U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti. Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju,“piše na ovom sajtu.

Da podsetimo, 2009. godine NIN-ovu nagradu je dobila Grozdana Olujić za roman “Glasovi u vetru”, a mnogi čitaoci i danas su saglasni da je tada “Konstantinovom raskršću” naneta šteta, jer je osvojio nepodeljene simpatije srpske čitalačke javnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com