Društvo

Poljoprivrednicima dodeljeni ugovori za dobijanje podsticajnih sredstava

Sto pedeset pet proizvođača iz Niša potpisao je ugovore sa resornom gradskom Upravom za dobijanje podsticajnih sredstava preko Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša. U ovoj godini za ove namene izdvojeno je oko 25 miliona dinara, koji će poljoprivrednicima biti dodeljeni do kraja godine. To je deo doprinosa Grada za razvoj poljoprivrede, jer je preko ovogodišnjeg Programa mere podrške za politiku rurlanog razvoja predviđeno ukupno 56 miliona i 329 hiljada dinara, rekao je, prilikom uručenja ugovora, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Stočar iz Lalinca, Milan Stanojević, jedan je od 155 proizvođača koji će svoja podsticajna sredstva u iznosu od 535.000 dinara iskoristiti za kupovinu četiri umatičene stelne junice. Kako kaže, ugovor je potpisan sa iznosom od 880.000 dinara, ali će 345.000 dinara uložiti njegovo poljoprivredno gazdinstvo.

ugovor„Kao predstavnik niških stočara i korisnik podsticajnih sredstava, zahvaljujem se Gradu Nišu i Upravi za poljoprivredu, koja nam osim finasijske podrške pruža i stručno savetodavnu pomoć za razvoj stočarstva“, kaže niški stočar Milan Stanojević.

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj niške poljoprivrede raspian je početkom aprila ove godine.

Iznos podsticaja je od 50 do 80 odsto zavisno od vrednosti investicije, a mladi i poljoprivrednici i žene su imali dodatnih 10 %, rečeno je prilikom dodele ugovora poljoprivrednicima u Gradskoj kući.

„Podsticajna sredstva ću uložiti u rashladne uređaje jer se bavim povrtarstvom. Sada će nam biti bolja proizvodanja“, kaže Sonja Dikić, povrtarka iz Sečanice.

Jedna od najperspektivnijih izvozno orjentisanih grana poljoprivrede je i pčelarstvo, a sredstvima Uprave za poljoprivredu nabavljeno je na stotine novih košnica, rojeva i opreme za pčelarstvo u Nišu. Tim povodom dodeli ugovora u Gradskoj kući prisustvovao je i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Rodoljub Živadinović.

„Pčelarstvo je danas na dobrom putu i sve što proizvedemo može da se izveze. Trenutno imamo problema sa cenom meda, ali med kao med ne može ostati neprodat. Uputili smo poziv svim lokalnim samoupravama da izgradimo fabriku meda, pa tako i Gradu Nišu, koji će razmotriti naš poziv za izgradnju pogona“, rekao je predsednik SPOS-a, Roduljub Živadinović.

poljoprivredniciPodsticajna sredstva dobili su i niški voćari, koji kažu da se u poslednjih nekoliko godina oživljavala ova poljoprivredna grada. Od 2013. do danas podignuto je preko 200 hektara voćnjaka i vinograda.

„U prethodne četiri godine dosta se radilo na razvoju voćarstva u Lalincu i sada zahvaljujući subvencijama Grada Niša imam dva hektara pod zasadima voća“, rekao nam je voćar Vladan Krstić.

drustvoPočetkom godine, Gradsko veće je donelo Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike Grada Niša za 2016. godinu. Ovim programom, kao i odlukom o budžeta Grada, u 2016. godini predviđeno je da se u poljoprivredu uloži ukupno 56 miliona 329 hiljada dinara.

„Od 167 ovogodišnjih zahteva poljoprivrednika za podsticjana sredstva Grada Niša, prihvaćeno je 155, jer 12 proizvođača nije ispunjavalo kriterijume konkursa. To znači da je 155 poljoprivrednika koji se bave dobilo oko 25 miliona za razvoj svoje poljoprivredne proizvodnje. To je naš doprinos u okviru Programa mera podrške sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Niša za 2016. godinu. Drago mi je što su poljoprivrednici zadovoljni i u narednom periodu ćemo nastaviti da pružamo podršku za razvoj poljoprivrede i niških sela“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Prema rečima načelnika Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, Saše Stoiljkovića, intenzivno se radi na edukaciji proizvođača o sredstvima iz IPARD fondova, kako bi u budućnosti bili spremni da konkurišu za ova sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com