Društvo

ISTRAŽIVANJE: Zašto se gušimo u sopstvenom đubretu?

Ovoga leta redakciji Niških Vesti poslat je veliki broj fotografija divljih deponija koje su snimljene u centralnim gradskim zonama, a bilo je i brojnih pritužbi građana na nesnosan smrad koji se širi čak i iz praznih kontejnera. Istraživali smo ko je kriv: nekulturni građani, JKP Mediana ili komunalna policija.

Reakcije Nišlija – VOX POPULI

Tragom fotografija koje su snimljene u nedelju 28. avgusta na Bulevaru Nemanjića preko puta pijace “Boško Buha”, pokušali smo anketom da dođemo do odgovora ko je odgovoran za ružnu sliku u najgušće naseljenom delu Niša. Mišljenja Nišlija su različita.

Nekultura, bahatost i nevaspitanje u odlaganju otpada jesu prisutni kod jednog dela stanovištva, o čemu svedoči komentar Marka Ivkovića:

Imam ove iste kontejnere ispred zgrade, baš pored obdaništa. Ovakve slike viđaju se šest dana nedeljno. Ljudi ni ne pokušavaju da otvore kontejner, nego ako je nešto već ostavljeno pored, po automatizmu rade isto.”smece

Milan Dinić kaže da ovakvoj slici doprinose pripadnici Romske nacionalnosti:

Svi znamo, al’ izgleda niko nece da kaže. Lično sam se uverio, naročito u dane vikenda, da Romi po kontejnerima traže garderobu, ono što im ne treba neće da vrate u kontejner”.

Miroslav Čolović je za smrad i rasuto smeće okrivio bahat odnos radnika Mediane prilikom pražnjenja:

Kontejnere lome i kvare sami radnici JKP Mediana. Ako se kontejner ne zakači dobro za kamion, slomi se i kasnije ne može lepo da se otvori-zatvori, ”napisao je u komentaru.

Dejan Marković je “prozvao” Komunalnu policiju.

“Gde je komunalna? Rade li nešto? Ovo je u njihovoj nadležnosti.”

 

Rad JKP Mediana

 

Budući da direktor JKP Mediana nije bio dostupan, informacije o radu preduzeća pronašli smo na njihovom sajtu. Iako je jasno istaknuta organizaciona šema, nismo mogli da saznamo tačan broj radnika koji direktno radi na odvozu smeća, niti da li preduzeće ima redovne i dežurne ekipe i koliki broj ekipa dnevno izlazi na ulice Niša.

U tekstu “Došao je i 21. vek”, na sajtu JKP Mediana navedeno je “da se Mediana danas može pohvaliti savremenom organizacijom, modernim voznim parkom, uvođenjem u međunarodno priznate standarde. Kažu da se mogu pohvaliti i postavljenim podzemnim kontejnerima, GPS uređajima za nadzor vozila, mobilnim telefonima i video nadzorom.”dosao je 21. vek

 

To znači da JKP Mediana nema tehnoloških problema, pa ostaje nejasno zašto je većina kontejnera u Nišu u lošem stanju i zašto se iz njih, naročito tokom leta, šire neprijatni mirisi.

Nišlije su se Niškim vestima žalile i na dinamiku odvoza smeća. Na sajtu ovog niškog komunalnog preduzeća postoje tabele na kojima se, po datumu i lokaciji, može videti raspored odvoza otpada. Ove tabele ažurirane  su krajem avgusta za mesec septembar, međutim nema podataka o broju vozila, niti o tome da li su ovo redovne ili vanredne aktivnosti Mediane. objekti

JKP Mediana odvozi smeće šest dana nedeljno, čime su objašnjene ružne slike sa Bulevara Nemanjića koje su slikane upravo u nedelju – neradni dan.

Ovaj podatak otvara još jedno pitanje: da li je Niš brojčano dostigao veličinu kada je potrebno da i ova komunalna služba uskladi svoj rad sa potrebama stanovništva?waste

 

Rad komunalne policije

Komunalna policija nadležna je za kontrolu održavanja čistoće na svim površinama javne namene na teritoriji grada Niša.
Ona nagleda i pravni subjekte (dragstori, prodavnice, proizvodne jedinice, stambene zgrade) i fizička lica. Sva pravna lica, po zakonu moraju da imaju odgovarajuće posude za smeće (kante ili kontejnere), u skladu sa rešenjima koje im određuje Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj. Ovim rešenjima definiše se i tačna lokacija kontejnera.

Odlaganje papira, stakla, metala i plastike tretira se na poseban način jer se ovi materijali recikliraju, pa taj otpad kontroliše inspekcija za zaštitu životne sredine.

Odeljenje komunalne policije, prvo kontroliše da li svi imaju ovo Rešenje, kao i da li poseduju posude za komunalni otpad.

“Veliki broj predmeta komunalne policije jeste upravo vezano za ovaj problem, jer ako nemaju rešenje i posudu za smeće, automatski njihov otpad završava gde ne treba.” rekao je Niškim Vestima Milan Đorđević ,zamenik načelnika PR odeljenja komunalne policije Niš .

Kada se na mestu gde je izbačen otpad jasno utvrdi o kom pravnom licu je reč (dokazi su fiskalni isečci, kese ili drugi materijal sa oznakom firme), komunalna policija je dužna da primeni kaznenu meru. Kazne su novčane, za preduzetnike, one se kreću od 10.000 do 100.000 dinara, za pravna lica od 50.000 do 500.000 dinara. Može se utvditi I “odgovornost odgovornog lica” za koje je predviđena kazna 5.000 do 30.000 dinara.

“Jos jedan veliki problem jeste stvaranje divljih deponija. Naš zadatak je da uočimo vozilo koja prevozi otpad ili šut i da ga pratimo do mesta izručenja. Jedino mesto za deponovanje je Gradska deponija.” tvrdi Đorđević.smece 2

Što se tiče fizičkih lica, kontrola je malo teža, jer je potrebno zateći “lice u prekršaju”, što podrazumeva da komunalni policijac treba da bude prisutan kada lice baca otpad van posuda, ispušta otpadne vode ili urinira na javnim površinama, jer je i to kažnjivo. Predviđene kazne za ove slučajeve kreću se od 5.000 do 30.000 dinara.

Broj prekršajnih prijava iz domena javne higijene koje je evidentirala komunalna policija u prošloj, 2015. godini je 315. Ovi prekršaji su evidentirani najvećim delom kod pravnih subjekata, dok je kod fizičkih lica to teže dokazivo, kažu u komunalnoj policiji Niš.

U zemljama Evropske Unije odlaganje otpada regulisano je jasnim pravilima kojih se pridržavaju kako komunalne službe, tako i građani. Rigozorna kaznena politika sprovodi se već više decenija i daje vidljive rezultate. Smeća po ulicama evropskih gradova gotovo da i nema, a komunalne službe rade danonoćno, sedam dana u nedelji. Primera radi, u Beču, ako plastiku odložite u kontejner koji je postavljen za staklo, bićete srećni ako vam komunalna policija odmah ne zakuca na vrata. Prijaviće vas komšija ili slučajni prolaznik, jer kršite pravila koja omogućavaju da svi žive zdravije, lepše i bezbednije.  eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com