Društvo

ZA PRIMER: Niški student donirao siromašnima hiljadu evra od nagrade!

Mladi Nišlija, Jovan Milić, svoju nagradu od hiljadu evra, koju je juna dobio u Beogradu, donirao je nasiromašnijoj deci u Nišu. Pomoć u paketima, pre svega sa školskim priborom, dobilo je devetnaestoro dece iz šest niških porodica. Za Niške Vesti kaže da nije imo dilemu kako će potrošiti novac od nagrade, ali jeste bilo teško izabrati kome treba pomoći.

Siromašnih je mnogo, a siromaštvo je prikriveno i ove porodice nerado govore o svojoj teškoj materijalnoj situaiji”, rekao je Jovan Milić (20), odličan student druge godine niškog Mašinskog fakulteta.ekonomija

Na takmičenje iz predmeta “Cirkularna ekonomija” prijavio se zajedno sa 50 studenta iz cele Srbije. Nagradu od hiljadu evra dobio je kao drugoplasirani, a ovo takmičenje organizovala je Francuska privredna komora u Beogradu. Prvo i treće mesto (1500 i 500 evra) dobili su studenti iz Beograda.

Jovan je srednji sin u porodici Milić, ima stariju sestru i mlađeg brata i kako kaže, dobro mu je poznato koliko je njegovim roditeljima teško školovanje dece, posebno u spetembru kada je školarcima potrebno sve – od školskog pribora do garderobe.pribor

U kupovini i opremanju ovih paketa pomogla mi je majka. Pre svega smo kupovali školski pribor: drvene bojce, sveske, flomastere, olovke. Najveći izdatak su bili sintisajzeri i metalofoni za muzičko vaspitanje, koji su preskupi. Nekim porodicama, a bilo ih je šest sa ukupno devetnaestoro dece, kupili smo i patike i rančeve. Rukovodili smo se, pre svega, njihovim potrebama. Kupovali smo i krompir, testeninu, slatkiše, hemiju, sve što je jednoj porodici potrebno za neki kraći period.”, rekao je ovaj mladi, humani Nišlija.

U određivanju porodica koje će dobiti njegovu pomoć, pomogli su niški mediji i Pravoslavna crkva.jovan sa decom

“Bilo je jako teško napraviti izbor. Porodica Milivojević ima pet školarca, ostale imaju po tri ili dva đaka.”, kazao je Jovan Niškim Vestima.

Po njegovom saznanju, najviše siromašnih je u opštini Pantelej, a među porodicama koje su dobile ovu nesebičnu pomoć Jovana Milića je i porodica sa Kosova, iz Gračanice.namirnice

Kaže da se njegova humanitrana aktivnost neće završiti na ovome:

Plan mi je da osnujem Fond za mlade talente. Znam da u Nišu postoje deca koji postižu odlične rezultate u školi, a nemaju osnovne uslove za rad, nekada nemaju ni šta da jedu. Cilj je da se pomogne upravo njima, da sredstvima iz ovog Fonda lakše žive, uče i postižu vrhunske rezultate”, kaže Jovan, čiji je nesebičan gest ovih dana uzdrmao celu Srbiju.

Malo dobrote čoveka prema čoveku više vredi nego silna ljubav prema čovečanstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com