Društvo

NSZ: Klub za traženje posla i u Nišu

U Nišu je nedavno sa radom počeo Klub za traženje posla, gde nezaposleni mogu dobiti sve informacije o slobodnim radnim mestima i pomoć za brže zapošljavanje. Nalazi se u TC „Kalča“ u prizemlju, lamela E, lokal 14. Opremanje i rad ovog kluba, kao i Centara za informisanje i profesionalno savetovanje, takođe u Kalči na prvom spratu, su finansirani iz sredstava Evropske unije kroz projekat “EU pomoć teže zapošljivim grupama“. Ovim projektom je predviđeno da se u Srbiji otvori 60 novih klubova za traženje posla, 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje, kao i 80 samouslužnih radnih stanica, rekao je u Nišu, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Klub za traženje posla u Nišu pokrenut je u okviru realizacije IPA projekta „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“ i finansiran je od strane Evropske unije.

„Ovo je direktan grant koji je NSZ potpisao sa predstavnicima EU, vredan više od 10 i po miliona evra. Evropska delegacija donira šest miliona evra. Namera nam je da do kraja 2017. godine, do kada traje ovaj projekat uključimo što više teže zapošljivih kategorija kroz različite komponente. Jedna od njih je osnivanje 60 novih klubova za traženje posla, od kojih će 40 biti pri lokalnim samoupravama“, rekao je prilikom obilaska Kluba za traženje posla u Nišu, direktor NSZ, Zoran Martinović.

gradonacelnikOn je dodao da se projektom predviđa i 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje, od kojih će 10 biti pri lokalnim samoupravama, kao i 80 samouslužnih radnih stanica, što će uticati na decentralizaciju politike zapošljavanja.

Nacionalna služba za zapošljavanje će rad klubova za traženje posla finansirati i podržavati godinu dana, a nakon toga Grad Niš bi trebalo da preuzme ovaj projekat i obezbedi održivost njegovog rada, dodaje Martinović.

„Ideja je da za godinu dana kroz ove klubove za godinu dana prođe oko 3.500 lica prođu razne vrste obuka za aktivno traženje posla, ali i da dobiju sve informacije o slobodnim radnim mestima. U centarima za informisanje i profesionalno savetovanje građani, ali pre svega oni mladi ljudi koji se još školuju, mogu da dobiju pomoć i oko izbora zanimanja ili za izbor karijere“, dodao je Martinović.

Stopa nezaposlenosti u poslednjih godina, prema preliminarnim rezultatima, je ispod 16%. Prvi put od 2000. godine je na evidenciji NSZ nešto manje od 700.000 zaposlenih. Za prvih sedam meseci ove godine zaposlilo se 154.000 lica sa naše evidencije je pronašlo posao, što je za 10 odsto više za isti period nego prošle godine. Podaci ukazuju da je došlo do privrednog oživljavanja, ali je nezaposlenost još jedan od najvećih socijalnih problema u Srbiji, ocenjuje Martinović.

Milena IvanovicU realizaciju projekta Klub za traženje posla se uključila i Kancelarija za mlade, koja je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje već počela desetodnevne obuke za nezaposlene. Jedna od polaznica je i dvadeset trogodišnja studentkinja farmacije, Milena Ivanović.

„Odlučila sam se za ovu obuku jer sam apsolvent i uskoro ću tražiti posao. Ovde učim kako da napišem biografiju, kako da se predstavim poslodavcu, kako da se izdvojim na tržištu rada i nađem posao u svojoj struci. S obzirom na to da nemam nikakvog radnog iskustva, u klubu nas uče da budemo samouvereni i da igramo na kartu mladosti i snalažljivosti“, kaže studentkinja niškog Medicinskog fakulteta, Milena Ivanović.

Grad Niš na ovaj način daje doprinos smanjenju nezaposlenosti i u ovom trentuku je izdvojeno četiri miliona i 700 hiljada dinara za programe zapošljavanja, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

„Ovaj projekat je namanjen posebnim kategorijama, teže zapošljivim, mladima ispod 30 godina i onim starijim iznad 50 godina, licima sa invaliditetom, Romima, kao i onima koja primaju socijalnu pomoć a jesu radno sposobni. Rezultati postignuti putem programa zapošljavanja, ali i domaćih i stranih investicija biće vidljivi već naredne godine. Prema poslednjim podacima, stopa nezaposlenosti u Nišu je manja što govori da se krećemo u dobrom smeru“, dodao je Bulatović.

CIPsU Nišu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje su nezaposlena 30.552 lica, što je devet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kaže direktor NSZ u Nišu, Boban Matić.

„U odnosu na 2013. godinu stopa nezaposlenosti u Nišu je manja za 20 odsto. Ujedno raste stopa zaposlenosti. Prošle godine je prosečan broj zaposlenih bio 68.000, što je za 5.000 više nego 2014. godine“, objašnjava Matić.

U niškom NSZ-u naglašavaju da će Klub i Centar za informisanje i profesionalno savetovanje biti orjentisani na mlade ljude, dok će se u prostorijama NSZ-a edukvati ostala nezaposlena lica. Direktor Matić, dodaje da se volonterska praksa upisuje u lične kartone nezaposlenih, kako bi im to koristilo za polaganje stručnih ispita.

logo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com