Magazin

Danas je Velika Gospojina! Saznajte zašto je ovo poseban dan za žene

Danas Srpska pravoslavna crkva obeležava jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice.

Današnji praznik predstavlja uspomenu na smrt Bogorodice. Prema narodnom predanju, ona se na ovaj dan vaznela na nebo i „predala je svoj duh u ruke Spasitelja“.

Na Veliku Gospojinu se završava post koji traje dve nedelje, pa bi svi koji su postili danas trebalo da odu na pričest, posebno žene.

Bogorodica je poživela dugo posle smrti svog sina, predanja govore da je doživela 60 godina, a možda i više. Za vreme života je obilazila sva mesta koja su je podsećala na bitne trenutke u životu njenog sina i time je pružala primer svim vernicima. Navodno je o njoj brinuo apostol Jovan, u čijem domu je živela do smrti, okružena pažnom apostola.

velika gospojina 01
Foto: Copyright: Profimedia.rs

Smatra se zaštitnicom žena, a posebno porodilja i majki. Zbog toga žene na današnji dan ne treba ništa da rade, iz poštovanja prema Bogorodici. Generalno se ne preporučuje rad, posebno ako je u pitanju neki nposao koji tek treba započeti.

Opširnije na Blic Žena

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com