Kultura

GRAND PRIX Lauševiću: Sada verujem da sam ponovo živ

Najbolji glumac 51. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma je Žarko Laušević za ulogu skitnice Mome u filmu “Smrdljiva bajka”, caricu Teodoru za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Jelena Đokić za ulogu Eme u istom filmu, a cara Konstantina za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Lazar Ristovski za ulogu Žarka u filmu “S one strane”.

 Žarko Laušević je ponovo podigao Letnju pozornicu na noge kada je tročlani žiri glumaca (Sloboda Mićalović predsednica i Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović članovi) jednoglasno odlučio da GRAND PRIX Filmskih susreta “Naisa” ove godine pripadne Žarku Lauševiću. Nagradu je najboljem glumcu 51. Filmskih susreta predala Sloboda Mićalović.lausevic 3

U vrlo emotivnom obraćanju publici, koje je na trenutke prekidao suzama, glumac koji se ulogom skitnice Mome Petkovića u filmu “Smrdljiva bajka” vratio na veliko platno posle 23 godine, je rekao:

Ukazana mi je velika počast. Valjda se Novak ne bi ljutio ako bih rekao da ovo doživljavam kao drugi gren slem. Pre 23 godine nisam bio tu, ali vi ste mi tada pomogli da se vratim i OPET budem ovde. Sada zaista verujem da sam PONOVO ŽIV”, rekao je Laušević.zarko 1

 Da podsetimo, Žarko Laušević je na Filmskim susretima pre 23 godine  dobio ovu istu nagradu – najveće priznanje Festivala, ali tada nije mogao da se pokloni Nišlijama jer je već bio u zatvoru zbog ubistva u Podgorici koje se dogodilo  31. jula 1993. godine.

Laušević je, takođe, dobio i najviše glasova pubilke na Letnjoj pozornici pa je proglašen i najpopularnijim glumcem ovogodišnjeg Festivala.

Nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu, caricu Teodoru dobila je Jelena Đokić za ulogu Eme u filmu “Smrdljiva bajka”.

Divno je biti još jedna Teodora u ovom prekrasnom  i velikom nizu Teodora. Možda niste znali, ali i u mojim venama teče južnjačka krv, pa sada pozdravljam jednu Milunku i jednog Žiku iz Grdelice. To su moji roditelji,” kazala je Jelena Đokić primajući nagradu.jelena djokic

Cara Konstantina za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Lazar Ristovski za ulogu Žarka u srpsko – hrvatskom filmu “S one strane”.

“Imam ih nekoliko (smeh). Po ko zna koji put vam, ovde u Nišu za ovih nekoliko dana kažem “dobro veče”. Iskreno “hvala” za sve. Ove nagrade su veoma važne jer postavljaju granice između kvaliteta i popularnosti. Danas popularan može da bude svako ko učestvuje u rijaliti programima, ali ne može svako da ima kvalitet”,  rekao je Ristovski.laya

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Vuk Kostić za ulogu Obrada u filmu “Igra u tami”, a povelju za izuzetnu žensku ulogu Mirjana Karanović za ulogu Milene u filmu “Dobra žena”.

Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Tamari Krcunović za ulogu Mine u filmu “Vlažnost”, a najbolji muški epizodista je Igor Damnjanović za ulogu Fadilja u filmu Juga Radivojevića “Igra u tami”.

Nabolji debitant na filmu je mlada glumica Marta Bjelica, koje je ovo priznanje dobila za ulogu Milice u filmu Olega Novkovića “Otadžbina”.

Priznanje za izuzetnu ulogu dobio je i Miloš Timotijević u filmu “Vlažnost”,  dok je priznanje za ukupan doprinos glumačkoj umetnosti dobio posthumno glumac Milorad Mandić Manda. Priznanje je primila njegova supruga Anastasija Mandić.

Priznanja FIPRESCI (Međunarodna federacija filmskih kritičara) dobili su i Jasna Đuričić za uloge u filmovima “Dnevnik mašinovođe” i “Dobra žena”, kao i Žarko Laušević. Juče je velikan glumišta Petar Božović dobio i novoustanovljenu nagradu “Pečat grada Niša” koja će se od ove godine dodeljivati za izuzetne doprinose u sedmoj umetnosti.

Za ulogu Vesne u filmu “S one strane”, plaketu koja se dodeljuje stranom glumcu, dobila je hrvatska glumica Ksenija Marinković.svi

Na završnoj večeri 51. festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, publiku je zabavljao sastav “Crne mambe”, a pre zvanične ceremonije dodele nagrada bio je prikazan četvorminutni tizer koji su uradili studenti glume iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Kosovske Mitrovice i Skoplja, gosti Festivala u okviru Filmskog studentskog kampusa.lutajuci za ubacivanje

Nakon ceremonije dodele, publika je mogla da pogleda i dokumentarne filmove niških produkcija. Prva projekcija je bio film o legendarnom niškom triju “Lutajuća srca” u produkciji City marketing centra, a drugi  “Radnički je ljubav Niša” u produkciji “Sinopsisa”.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com