Kultura

Večeras film Žarka Lauševića “Smrdljiva bajka”

Večeras će na Letnjoj pozornici publika moći da vidi film „Smrdljiva bajka“ u kome glumi Žarko Laušević, a kako saznajemo, u planu je i da se poznati glumac pokloni niškoj publici. Drugi film je „Inkarnacija“ reditelja Filipa Kovačevića. Na današnjoj pres konfereniji predstavili su se protagonisti filmova „Braća po babine linije“ i „Vlažnost“, a glumac četvrte večeri je pokojni Milorad Mandić Manda za ulogu Milašina u filmu „Braća po babine linije“.

Današanja pres konferencija počela je podsećanjem na glumca koji će ostati upamćen kao jedan od onih koji zauzimaju tron srpske komedije. Naravno, reč je o Miloradu Mandiću koji je preminuo iznenada, na pozorišnoj sceni, 15. juna.

On je i jedan od glavnih junaka filma „Braća po babine linije“, a za ulogu Milašina ga je publika na Letnjoj pozornici nagradila glasovima, tako da je postuhmno postao glumac četvrte Festivalske večeri.

Radoš Bajić, glumac i reditelj ovog filma kojim se najavljuje i veliki povratak serije „Selo gori, a baba se češlja“ na male ekrane sredinom oktobra, istakao je da je njemu Mandina smrt naročito teško pala i da je još uvek preživljava jer je serija u montaži i svakodnevno gleda njegove majstorske bravure koje je snimao neposredno pred smrt.press bajic

                                              Ekipa filma “Braća po babine linije”

Bajić, koji je srednju školu završio u Nišu, kaže da je Mandina smrt promenila njegovu odluku koju je doneo prošle godine, da nikada više neće doći na Filmske susrete. On je podsetio na svoj tekst u “Politici” nakon prošlogodišnjeg festivala i dodao da je ove godine „drugačije“.

Prošle godine proveo sam samo osam sati u Nišu. Otišao sam sa gorčinom i nakon toga napisao tekst. Ja sam 40 godina u kinematografiji, dobio sam samo jednu zvaničnu nagradu na ovom festivalu, a bezbroj nagrada publike. Ove godine moram da pohvalim vraćanje Festivalskog centra u zdanje Ofiirskog doma i mislim da to jeste korak napred za Filmske susrete, onaj korak koji će mu vratiti stari sjaj“, rekao je Radoš Bajić.

Film „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce je savremena priča o uspešnom menadžeru Petru (Miloš Timotijević), kome se samo na prvi pogled čini da ima kontrolu nad svojim životom. Nakon povratka sa poslovnog puta, njegova žena Mina nestaje, a Petar počinje da prikriva njen nestanak.

Ovo je i priča o generaciji „Otporaša“ koji su šetali ulicama u nadi da će nešto promeniti, a na kraju su ipak morali da priznaju poraz“, rekao je Miloš Timotijević, glavni glumac u filmu „Vlažnost“.in memoriam

 

Ova kalendarska godina ostaće upamćena po smrtima velikana srpskog glumišta: Dragana Nikolića, Bate Živojinovića, Milorada Mandića, Mire Stupice, Đorđa Jelisića i Marinka Madžgalja. Za njih je sinoć, između projekcija, održan jedinstveni IN MEMORIAM, kada im je hiljade Nišlija sa upaljenim svećama odalo počast.

 

Večeras, publika na Letnjoj pozornici sa nestrpljemem očekuje film „Smrdljiva bajka“ koji je svojevsrtan „come back“ Žarka Lauševića, a organizatori najavljuju i njegov dolazak u Niš. Ovaj film Miroslava Momčilovića je priča o skitnici Momi koji živi u napuštenoj fabrici i pati od depresije. Zaplet nastaje kada sreće Emu, koja živi u šahti, a lečena je alkoholičarka.

Drugi prikazani film biće „Inkarancija“ u režiji Filipa Kovačevića. Govori o čoveku koji se budi na klupi na nepoznatom gradskom trgu, ne seća se ni svog imena, ni kako je tu dospeo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com