Kultura

Glumica treće Festivalske večeri Mirjana Karanović

Najveći broj glasova publike na trećoj večeri Filmskih susreta dobila je Mirjana Karanović za ulogu Milene u filmu „Dobra žena“. Ona se nakon projekcije filma poklonila niškoj publici i vratila u Beograd, tako da nije prisustvovala konferenciji u Festivalskom centru. Drugi prikazani film je „Pored mene“ reditelja Stevana Filipovića, koji pripada žanru takozvanih „generacijskih“ filmova.

Film „Dobra žena“ je rediteljski prvenac poznate srpske glumice Mirjane Karanović. Ovaj film, u kome ima i glavnu ulogu, već ima nekoliko nagrada. Na Pulskom festivalu proglašen je najboljim u kategoriji manjinskih koprodukcija, na festivalu u Sarajevu dobio je grand prix, a maja meseca dobio je i tri nagrade na filmskom festivalu u Los Anđelesu.

„Dobra žena“ je film o srpskoj domaćici Mileni, majci troje dece, koja živi u predgrađu Beograda mirnim životom bez trzavica. Zaplet nastaje kada slučajno otkriva video kasetu koja joj potvrđuje sumnju da je njen muž, učesnik rata pre 20 godina, izvršio ratni zločin nad civilima. Nakon saznanja da ima rak i mora na hitnu operaciju, ona se, uz veliku unutrašnju borbu, odlučuje da kasetu, nepobitni dokaz protiv muža, odnese istražiteljki Haškog tribunala za ratne zločine.press 1

O iskustvima sa snimanja filma govorili su glumci Olivera Viktorović (u ulozi Bibe) i Jovan Belobrković (u ulozi sina Miloša).

Scenario za film su, pored Mirjane Karanović, potrpisali i Darko Lungulov i Stevan Filipović, koji kaže da je prva ideja bila da on bude reditelj, ali je od toga odustao shvativši da je to „ u potpunosti Mirin film, priča i ideja“.

U toku pisanja senarija, obavili smo na desetine razgovora sa stvarnim , dobrim ženama. Te priče su nas nekada dovodile i do suza, jer su bile potresne. Sa tim jakim emocijama krenulo se u pisanje scenarija,“ rekao je Stevan Filipović, koji je inače i asistent Mirjane Karanović na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Stevan Filipović je niškoj publici poznat i po filmu „Šišanje“, a sinoć se na Letnjoj pozornici predstavio ostvarenjem „Posle mene“. U filmu se pojavljuje plejada mladih glumaca- studenata, kojima je to bila šansa da steknu prva, filmska iskustva.

Ovo je generacijski film, prati više generacija. Osim srednjoškolaca, tu su problemi i njihovih profesora, direktora. Mislim da film na najbolji način pokazuje da svi problemi u društvu mogu da se vežu za sistem obrazovanja. Takođe, među mladima postoji i  vrlo izraženo odsustvo empatije na šta sam želeo da ukažem“, kazao je mladi reditelj.pres 2

 

Večeras će publika na Letnjoj pozornici moći da vidi komediju „Braća po babine linije“ Radoša Bajića i triler „Vlažnost“ Nikole Ljuce.

Kako su organizatori saopštili, bez obzira na vremenske prilike projekcije će biti održane u Tvrđavi, zato ponesite i ćebad i kišobrane.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com