Društvo

Nakon oštre reakcije: Bulatović odustao od “baze podataka”

Nakon izjave gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da će biti formirano “Radno telo koje će se baviti medijacijom” koje će koristiti bazu podataka u kojoj se nalaze svi oni koji su tužili Grad i svi oni koje je Grad tužio, čule su se oštre reakcije. Među prvima je reagovao Poverenik za informacije od javnog značaja ali i niška opozicija. Nakon ovih reakcija i pritiska javnosti, gradonačelnik Niša je odustao od ideje pribavljanja baze podataka, potvrdio je za Niške Vesti.

Ova radna grupa trebala je da funkcioniše kao radne grupe koje postoje u sudovima i u institucijama i imaju upravo ulogu da “sukobljene” strane pomiri i dovedu ih za pregovarački sto, sve u smislu smanjenja troškova.

Gradonačelnik Niša imao je dobre namere a posle konsultacija sa Rodoljubom Šabićem Poverenikom za informacije od javnog značaja odustao od svoje prvobitne ideje.

Od najbolje namere da se međusoba potraživanja i građana i Grada reše kako bi se te obaveze međusobno izmirile bez ulaženja u sudske sporove i velike troškove, moramo da odustanemo od te ideje jer su mi saopštili da to nije po zakonu, a ja ne želim da kršim zakon. Namera mi je bila usteda i građana i Grada, da nađemo kompromos kako ni građani ni Grad ne bi trpeli posledice”, rekao je za Niške Vesti Bulatović.

Poverenik je ranije danas i zvanično poručio.

“Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je povodom vesti koja je juče preneta putem više medija i društvenih mreža i koja je izazvala reakcije većeg broja građana, a koja se odnosi na izjavu gradonačelnika Niša da će grad formirati posebnu bazu podataka o građanima koji su podnosili tužbe protiv Grada, kao i posebno radno telo koje će se baviti analizom tih podataka, uputio gradonačelniku pismo s upozorenjem da bi formiranje takve baze ličnih podataka i njihova obrada predstavljali nedozvoljenu obradu ličnih podataka i kažnjiv prekršaj”, piše u saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik je izrazio uverenje da je najava gradonačelnika nesmotren, emocionalan gest, a ne izraz ozbiljne namere, ali da se nezavisno od motiva, Grad mora uzdržati od njene realizacije, piše.

Poverenik očekuje da će Grad upravo tako reagovati, i o tome obavestiti i Poverenika i javnost da bi se otklonilo nepotrebno uznemirenje građana kao i potreba eventualnog preduzimanja drugih mera iz nadležnosti Poverenika, piše u saopštenju.

Pokret “Dosta je bilo” smatra da je ovo bilo nedopustivo zastrašivanje građana koji se obraćaju sudu za zaštitu svojih prava koja su ugrožena od strane grada ili gradskih institucija i ustanova čiji je on osnivač. Ovaj pokret izdao je i saopštenje koje prenosimo u celosti.

U Nišu je neto prosek primanja u maju 2016. godine za oko 4000 dinara manji od proseka u dinarima, a građani su u prethodnom periodu najčešće tužili grad zbog nezakonski povećanog učešća u ceni usluge predškolske ustanove “Pčelice”, neisplaćenih i nagomilanih plata u komunalnom preduzecu “Gorici”, za medicinske posledice ujeda uličnih pasa što je i dalje nerešeno pitanje u gradu.

Ako grad duguje građanima oni imaju pravo da ga utuže i realizuju svoje potraživanje. Grad pak ima svoje mehanizme da ostvari svoja potraživanja od građana i treba da ih po zakonu koristi. Koju svrhu treba da ima pravljenje spiskova građana koji tuže grad i šta su eventualne sankcije? Da li to znači da će građani u buduće nositi “pečat” i biti odbijani za pomoć? Da li to znači da u budućnosti može doći do nošenja obeležja kako bi građani koji su tužili grad bili prepoznatljivi? (žute trake oko ruke?)

Ovakva preteća izjava gradonačelnika je odraz nemoćne i nestručne gradske vlasti da rešava probleme u gradu.
Gradonačelnik koji po Lambrozu (na osnovu fizičkog izgleda) bira saradnike, naravno nema nikoga da mu na vreme ukaže da se radi o nezakonitoj obradi ličnih podataka i izjavi koja nije smislena i koja je duboko štetna.

Pre nekoliko dana gradonačelnik je te iste građane Niša koji protestuju zbog gorućih problema u gradu dočekao ispred Gradske kuće navodno spreman da ih rešava. Sada vidimo, na šta je Pokret “Dosta je bilo “od početka ukazivao da ova gradska vlast nema rešenja za grad već će izbegavajući svoje obaveze prema građanima i odgovornosti za loše odluke unaprediti naplatu potraživanja od građana svim dozvoljenim i nedozvoljenim mehanizmima.

Dakle, građani treba da plaćaju svoje obaveze, da strpljivo čekaju u nedogled ostvarenje obaveza grada prema njima i strepe da li će se naći na nekom nejasnom spisku neposlušnih ako posegnu za zakonom. A čemu taj zakon onda služi i gde je pravna država? Zar nije ideja države da građani budu zadovoljni, a ne u konstantnom strahu i pod pritiskom pretnji vodećih?, piše u saopštenju.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com