Društvo

NOVINA! Gradsko telo za medijaciju

Na vanrednoj konferenciji za medije, na kojoj se do samog početka nije znalo zbog čega je sazvana, okupljenim novinarima je u Gradskoj kuću u 19:30 časova, saopšteno da će u gradu uskoro biti formirano “Radno telo” koje će se baviti rešavanjem problema, koji su nastali kada je Grad tužio građanina ili kada je Nišlija tužio Grad. Radna grupa će imati zadatak da Grad kao i građane spasi milionskih troškova, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik grada na Nišavi nije imao više podataka o tome kada će tačno ova radna grupa biti formirana, ko će je činiti i kako će ona tačno funkcionisati. Reklo bi se da je danas novinarima saopštena samo ideja, koja tek treba da se razradi.

Ova radna grupa treba da funkcioniše kao radne grupe koje postoje u sudovima i u institucijama i imaju upravo ulogu da “sukobljene” strane pomiri i dovedu ih za pregovarački sto, sve u smislu smanjenja troškova.

Danas pre podne, na konferenciji za medije u Gradskoj kući pred radnicima JKP “Gorica” gradonačelnik Niša najavio je i formiranje baze podataka svih onih koji tuže Grad kao i onih koje je Grad tužio.

“Formiranje ovakve baze podataka u suprotnosti je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, gde se jasno navodi u Članu 8. koji objašnjava Nedozvoljenost obrade, gde Obrada nije dozvoljena ako: Fizičko lice nije dalo pristanak za obradu, odnosno ako se obrada vrši bez zakonskog ovlašćenja”.

“Član 57. dalje predviđa i novčanu kaznu od 50.000 do 1.000.000 dinara za prekršaj  rukovalacu, obrađivaču ili korisniku koji ima svojstvo pravnog lica ako: obrađuje podatke bez pristanka suprotno uslovima iz člana 12. ovog zakona”, piše u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, pojašnjava da će se tražiti pristanak građanstva, kako bi se oni evidentirali u tu bazu, jer je kaže tako najbolje.

Nepodnošljivo je i neizdržljivo da se zarad nesaradnje međusobne odlivaju milioni iz Grada i đepova građana. Moja je želja da to sprečimo ako je moguće, ako nije – svako će ostvarivati svoja prava u skladu sa zakonom i ništa više od toga”, kaže on.

Stotine miliona dinara odlazi nepotrebno, a moglo bi mnogo toga da se izgradi od tih para, kaže prvi čovek Niša.

Da pokušamo kroz to telo da nađemo zajedničko rešenje za sve ono što može da se nađe, kako bi se izbegla međusobna utuženja, koja iznose stotine miliona budžeta grada a putem izvršenja i mnogo više”, rekao je Bulatović.

Ovo radno telo biće uskoro formirano, za sada ne postoji tačan datum ili rok, ne znaju se članovi ili koliko će ih biti, ali kako će ova radna grupa funkcionisati se otprilike nazire.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com