Kultura

Bogat program prve večeri 51

Od večeras Niš postaje grad glumca i filmske umetnosti. Osim glavnog festivalskog programa i dve premijere na Letnjoj pozornici, prateći programi organizovani su i u parku “Sveti Sava”, ispred bioskopa “Kupina” i kafeu “Lavirint”.

Odbrojavaju se sati do početka 51. Filmskih susreta. Po tradiciji, glumce će, pre svečanog otvaranja u 19 sati u Gradskoj kući primiti gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a potom će na Letnjoj pozornici simbolično uručiti i ključeve Grada predsednici žirija Slobodi Mićalović.

Ove godine tročlani žiri koji će odlučivati o nagradama čine, osim Slobode Mićalović, i glumci Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović.

Ceremonija svečanog otvaranja 51. Filmskih susreta počinje u 20 sati i 30 minuta, saopštio je ranije organizator Festivala.

Večeras će glumac Lazar Ristovski primiti tradicionalnu nagradu za životno delo “Pavle Vuisić”, a nakon toga će publika moći da vidi dva filma: “Dnevnik mašinovođe” i “Sporazum”. Oba filma nisu u Nišu imala bioskopske premijere.

Film “Dnevnik mašinovođe” režirao je Miloš Radović, a glavne uloge tumače Lazar Ristovski, Petar Korać I Mirjana Karanović. Film traje 85 minuta.dnevnik masinovodje

“Sporazum”, reditelja Predraga Radonjića je priča o Kosovu, a Nišlijama će posebno biti zanimljiv jer se u njemu, između ostalih, pojavljuju i tri niška glumca: Aleksandar Mihailović, Dejan Cicmliović i Marjan Todorović. Film traje 79 minuta.

Za sve Nišlije koje neće ići na Letnju pozornicu, Direkcija festivala organizovala je i besplatne projekcije studentskih filmova u Balkanskoj ulici ipsred bioskopa “Kupina”. Ove projekcije počinju u 21 sat.

U parku “Sveti Sava”u 22 sata počeće projekcija dokumentarnih filmova o ranijim dobitnicima nagrade “Pavle Vuisić”, a pola sata kasnije i u kafeu “Lavirint” na Keju.

U 23 sata i 30 minuta počinje i Festivalska hronika RTV “Belle Amie”, program “uživo” kod fontane u centru Niša.

Filmski susreti traju do petka, 26. avgusta, a Niške Vesti će vas iz dana u dan obaveštavati o aktuelnim dešavanjima na festivalu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com