Društvo

Psiholozi savetuju mlade kako da prevaziđu stres sa početkom nove školske godine

U periodu od ponedeljka, 22. avgusta do petka, 26. avgusta 2016. godine psiholozi i sosciolozi Doma zdravlja Niš savetovaće roditelje i njihove buduće školarce o nedoumicama vezanim za početak školske godine.

Povodom početka nove školske godine niški Dom zdravlja tokom naredne sedmice organizuje savetovanja za roditelje i decu. Savetovalište za mlade ove zdravstvene ustanove biće za njih otvoreno od 22. avgusta do 26. avgusta u periodu 10h do 13 sati.

Tim Savetovališta za mlade ovakva savetovanja organizuje svake godine jer buduće školarce očekuje osetljiv period odrastanja u kome se identifikuje sa vršnjacima i oslabljuju vezu sa roditeljima što može biti praćeno brojinim procesima telesnog, intelektualnog i emocionalnog sazrevanja.

Savetovanjem roditelja i dece stručnjaci pomažu deci da ojačaju svoje samopoštovanje i samopouzdanje, da se lakše se snalazi u svim situacijama koje donosi polazak u školu ili novu školsku godinu.

savetovaliste za mladeInače, rad Savetovalište za mlade Doma zdravlja Niš čini i promocija zdravih stilova života i vaspitanje mladih za izbegavanje rizičnih oblika ponašanja. Multidisciplinarni pristup rada ovog savetovališta obuhvata i zdravstvenovaspitni rad sa adolescentima uzrasta od 10 do 19 godina, individualni rad sa specijalistom pedijatreije, ginekologije, psihologom, medicinskomsestrom i drugim zdravstvenim radnicima koji se uključuju po potrebi.

Individualni zdravstvenovaspitni rad sa mladima je planski organizovan i obavlja se prilikom svakog dolaska mladih u savetovalište. Mladi se savetuju o pravilnoj ishrani, brine o njihovom mentalnom zdravlju i reproduktivnom zdravlju , ukazuje na prevenciju zloupotreba od psihoaktivnih supstanci, kao i na psihofizičke promene u pubertetu i adolescenciji, odnose među polovima, rizične oblike ponašanja itd.

Posebna pažnja se poklanja i mladima sa posebnim potrebama, kao i mladih bez roditeljskog staranja i iz marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa.

Savetovalište za mlade Doma zdravlja Niš organizuje i razne seminare seminare, kao i grupni zdravstvenovaspitni rad sa mladima kako u samom savetovalištu, tako i u školama i domovima učenika koji se sprovodi kroz predavanja, rad u grupi, tribine, prikazivanje filmova, vršnjačku edukaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com