Društvo

ISTIČE DANAS: Rok za isplatu treće rate poreza na imovinu

Rok za isplatu treće rate poreza na imovinu, po rasporedu koji je predviđen za naplatu ovog poreza, ističe danas, ponedeljak, 15. avgusta. U javnosti se puno govori i spominje kazna, ali je bolje spominjati rokove, jer mi u Nišu nemamo drastične dužnike, kaže za Niške Vesti Nina Ilić, šef odseka za izvorne prihode.

Kazne koje su zaprećene za izbegavanje plaćanja ovog poreza, koji je u nadležnosti lokalnih samouprava, kreću se od 50.000 dinara, mada Nina Ilić šef odseka za izvorne prihode kaže da je ova kazna predviđena samo za pravna lica, dok je za fizička lica ova kazna smanjena na 5000 dinara, dok se za svaki dan kašnjenja naplaćuje zatezna kamata. Ona uvek iznosti deset odsto plus referentna kamatna stopa na godišnjem nivou.

Mi nismo imali drastične primere. Prošle godine su uručeni prekršajni nalozi pravnim licima i nismo imali neke istaknute slučajeve. Mi ne kažnjavamo tako rigorozno”, rekla je za Niške Vesti Ilić.

Postoji procedura i propis koji nalaže postupanje kada je kašnjenje u pitanju, sledi prekršajna prijava, zatim procesuiranje kod sudije za prekršaje.

Nije to kazna kao mandatna kazna na auto-putu kad prekoračite brzinu, nije taj način pisanja kazne. Drugačija je procedura i taj posao traži dodatno angažovanje radnika, da uz ovaj posao koji je tekuća obaveza plus dodatno radimo i kazne”, kaže Ilić.

Treba isticati rokove, kazne dođu samo kao mera.

“Rokovi za plaćanje su ti i propisane su kazne za nepoštovanje, da li smo mi kaznili nekog ili ne, o tome ne smemo da govorimo u javnosti. Nema drastičnih slučajeva to mogu da kažem. Rokovi treba da se poštuju i to treba potencirati i treba na tome insistirati“, završava Nina Ilić, za Niške Vesti.

Nakon ove uplate, građanima je ostala poslednja četvrta rata za koju rok ističe 15. novembra.

Lokalne samouprave nemaju više obavezu da šalju opomene građanima koji su dužnici, niti da ih posebno obaveštavaju da će zbog neplaćene rate protiv njih biti pokrenuta prekršajna prijava.

U Nišu sa oko 270.000 žitelja, ima 90.000 poreskih obveznika, fizičkih i pravnih lica. Više od polovine njih redovno izmiruje poreske obaveze prema gradu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com