Kultura

Bilja Krstić i Bistrik orkestar zagrejali Tvrđavu

Drugo festivasko veče obeležili su nastupi muzičara iz Poljske, Slovenije, Rusije, Velike Britanije i Bugarske. Pubilika je oduševljeno pozdravila Bilju Krstić koja je sa Bistrik orkestrom izvela stare, ali i nove pesme sa albuma koji će producentska kuća iz Londona objaviti u januaru sledeće godine.

Kao prvi nastupili su Stanislaw Slowinski quartet iz Poljske, a kao drugi Jazz punt big band iz Slovenije. Big bend iz malog mesta Tolmina ( oko 4000 stanovnika) u Goriškoj regiji ima 24 umetnika. Orkestar je osnovan 2005. godine i po rečima Andreja Paušiča, osim tromboniste, osnivača orkestra Matije Mlakara, ostali članovi se amaterski bave muzikom.

Big bend iz Slovenije ima i dva vokala, Tanju Srednik i Blaza Vrbiča. Nastupaju uglavnom u Sloveniji, mada se imali koncerte i u Italiji, Grčkoj, Španiji i Mađarskoj.

Repertoar benda čine obrade pesama legednarnih momaka iz Liverpula, a nakon Nišvilla i kratke pauze pripremaju godišnji koncert u rodnom Tolminu početkom decembra.slovenci

Bilja Krstić, koja je rođena i odrasla u Nišu, bila je burno pozdravljena od svojih Nišlija, a pesme poput “Jula, jula”, “Jovano” i “Dimitrije, sine Mitre” podigle su publiku u Tvrđavi na noge.

Vidim da je u publici moja uža I šira rodbina, vidim lica mojih dragih prijatelja I poznanika, uvek mi je posebno zadovljstvo da sviram u Nišu”, rekla je pevačica koja je poznata po izvođenju izvornih narodnih pesama Srbije, Bugarske i Rumunije.BILJA

Zajedno sa vrsnim muzičarima “Bistrik orkestra”, Bilja Krstić nastupa poslednjih 15 godina. Već u nedelju, 14. avgusta, imaju zakazan koncert u Beloj Palanci.

Posebnu pažnju ljubitelja džeza izazvali su Rusi i bend pod nazivom “Orlan jazz band”, koji su bili atrakcija i u vizulenom smislu. Kritičari za njih kažu da odlično predstavljaju bogatu muzičku tradiciju sa granica Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškirije, odakle su poreklom svi članovi sastava.RUSI

Večeras, treće festivalske večeri Nišvila, nastupiće Shakatak, Bili Evans bend, Tango i Džez kvartet, niška grupa Eyot , El Džazira i Quindependence.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com