Politika

Stojanović: Administracija nesposobna

Niški odbornici danas su raspravljali po Dnevnom redu koji ima 38 tačaka, na četvrtoj sednice Skupštine Grada koja će biti upamćena po velikoj aktivnosti određenih odbornika ali i odgovorima i aktivnosti u raspravi gradonačelnika Niša Darka Bulatovića. Jedna od prvih i tačka koja je izazvala najdužu raspravu bila je ta, da se izmeni odluka o zaduživanju grada gde se traži da se od 800 miliona dinara koje je grad uzeo od poslovnih banaka, preostali iznos od 270 miliona utroši na izgradnju objekata za koje postoji građevinska dozvola.

Rade Rajković, predsednik Skupštine Grada Niša morao je nekoliko puta da uzima reč odborniku Branislavu Jovanoviću iz odborničke grupe “Niš, moj grad” koji je često tražio reč i javljao se za repliku.

270 miliona dinara koji su preostali od kredita koji je već uzet u iznosu od 800 miliona dinara, biće utrošen umesto za izgradnju nekoliko kolektora i Streljane za dva sportska igrališta kao i nekoliko novoizgrađenih kanalizacionih sistema na seoskom području. Novac nije utrošen za izgradnju prvonamenjenih objekata jer za njih nije pribavljena odgovarajuća dokumentacija, kao i građevinska dozvola, što je nedopustivo – slažu se niški opozicionari.

14011838 10202013590697456 1135461097 nPrethodna lokalna vlast nije imala viziju, oni su u startu znali da banke neće dati kredit ako ti objekti koji su predloženi Skupštini za koje smo glasali, nemaju dozvolu. To je neozbiljno od strane prethodne vlasti što su nam uopšte predlagali te projekte. Normalno da ta sredstva treba da se iskoriste. Nadam se da će novi gradonačelnik da sankcioniše te koji su predlagali te nebulozne materijale. Jeste da nisu izabrana srećna rešenja kao što su sportski tereni, ali bolje išta nego ništa. Bulatović je doveden do zida, da vraća kredit to bi bio veliki autogol i loš poslovni potez, to je iznuđeno rešenje ali na greškama se treba učiti. Nije ovo jedina tačka koja je doživela fijasko”, rekao je Branislav Jovanović.

Za neurađeni posao kriva je administracija, kaže Momir Stojanović ispred grupe građana “Iskreno za Niš”.

“Gradska administracija je nesposobna da pripremi dokumentaciju. Kada smo se zaduživali ovaj parlament je glasao za velike infrastukturne projekte danas ovom odlukom odustajemo od Južnog kolektora, Streljane…”, rekao je Stojanović.

Ovaj potez vlasti smatra se čistim avanturizmom kaže Goran Đorđević, ispred Demokratske stranke Srbije.

Da se uzme kredit od poslovnih banaka da bi se zidao sportski teren kod Filozofskog fakulteta je čist avanturizam”, rekao je Đorđević.

Vlast pak pravda izgradnju objekata za koje postoji građevinska dozvola.

“Non-stop se vrši tenzija i pritisak kao da se radilo nešto protivzakonito. Kako možemo da uradimo nešto za šta ne postoji građevinska dozvola. Jednostavno nije moguće. Pokušali smo da uradimo nešto za šta postoje građevinske dozvole, nešto što može odmah i što je bitno za građane. Obezbeđivanje tih dozvola je u toku, ona traje ali do trenutka kada treba da se počne sa tim poslom njih nema”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Niški odbornici su izglasali izmenu planova generalne regulacije na teritoriji Niške Banje i Palilule, zbog kako je već rečeno širenja namena radnih zona koje već postoje, kako bi odgovarale većem broju investitora.

Odbornici su potvrdili odluku Gradskog veća da se JKP “Naissus” oduzme pravo da ima ekskluzivu kada je izgradnja vodovodne mreže u pitanju, čelnici grada kažu samo im je oduzeto ono što im je dozvoljeno pre nekoliko godina.

Odbornici su takođe izglasali sve izveštaje poslovanja mnogih javnih ustanova.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com