Moja priča

Nišlija najmenadžer jugoistočne i centralne Evrope

Predsednik kompanije Yumis DOO, Milovan Kocic, dobitnik je nagrade “Najmenadžer 2016.” u kategoriji prehrambene industrije, a kompaniji Yumis pripala je nagrada za “Najkompaniju”. Ceremonija dodele je odrzana u Sarajevu početkom jula.

Ova nagrada za Kocića predstavlja pravo zadovoljstvo, a za kompaniju potvrda za dosadašnji rad, ali i zadatak da stvori još bolje poverenje kod potrošača.

mile kocic2

Bilo je nagrađenih iz gotovo svih zemalja, a iz Srbije su nagrađene samo još tri kompanije, Aerodrom Beograd, Kotlarnica bakra iz Sevojna i niški Yumis. Nagradu za najministra dobio je Rasim Ljajić.

“Biti u društvu tako velikih kompanija i velikih imena svakako pričinjava veliko zadovoljstvo, ali i satisfakciju za dalji rad”, rekao je Kocić Niškim Vestima.

Ova nagrada jeste značajna, ali su za njega još značajnije one koje je dobio u našoj zemlji. Titulu najmenadžera Srbije poneo je 2015. godine, a nagradu najprivrednika dobio je 2014. godine. O tim nagradama se kaže malo zna, ali je njemu posebno draga ona za najprivrednika jer je stigla od komisije koju su činili novinari koji prate privredu i ekonomiju.

“To je retkost da neko sa juga bude primećen i označen kao uspešan privrednik”, istakao je Kocić.

Kocić je na čelu jedne velike i uspešne kompanije. Ove godine u decembru Yumis će napuniti 25 godina od osnivanja. Njegovi proizvodi, ali i on sam prepoznatljivi su ne samo na jugu već i u čitavoj Srbiji. Međutim, nije uvek bilo tako. Kocić se priseća svojih početaka, a nas je zanimalo da li je put do uspeha bio trnovit?

“Svakako da prilikom osnivanja nisam naslućivao ovakvu uspešnost kompanije i samog brenda Yumis. Ali svoj uspeh mogu da zahvalim iskustvima koje sam steko radeći u nekadašnjem niškom gigantu Mašinskoj industriji. Ona je u to vreme školovala kadrove i bila je značajan privredni faktor. Na žalost mi danas nemamo više takve gigante i zato privreda u Nišu slabi”, kazao je Kocić i dodao da je osim iskustva u Mašinskoj industriji imao i dobru predispoziciju i zavšavanjem tada ozbiljnog fakulteta Ekonomskog. “I još kada se tu doda ozbiljan rad onda može da se napravi i dobra kompanija, sa kvalitetnim proizvodima koji su trenutno u samom vrhu sa proizvodima iz više od 20 zemalja sveta”, istakao je predsednik kompanije Yumis.

yumis proizvodnja

-Kada bi vas sada pitao neko ko želi da započne privatni biznis za savet, šta bi ste mu rekli?

“Bojim se da će moj odgovor biti neočekivan. Razlikuje se vreme danas i početkom 2000. godine. Danas se dosta izgubilo u kvalitetu nauke, fakulteta, univerziteta i u pogledu sticanja početnih iskustava. Smatram da samo završavanje fakulteta i na taj način sticanje znanja nije dovoljno da bi se započeo biznis, jer pored tog velikog problema postoji još jedan značajniji, to je problem plasmana robe. Zato je retkost da kompanije sa ovih prostora mogu da postignu uspeh, bez obzira na dobre ideje, na dobar rad, dobar izbor robe”, rekao je Kocić i doda da bi svakako voleo da i sam grad, ali ljudi koji su ostali ovde da imaju nadu da će započinjanjem biznisa moći da naprave uspeh.

Uspeh znači i da si uvek dostupan svima. Samo u toku našeg razgovora Kociću je mobilni telefon zazvonio više desetine puta. On kaže da mu to ne smeta.

“Svoj broj mobilnog telefona nisam promenio više od 20 godina, ima ga i na vizit kartici, tako a mi to ne smeta. Čak se ljutim na svoju asistenticu i saradnike kada ne daju broj mobilnog telefona. Saživeo sam se sa tim.. To mi je posao”, dodao je.

Ipak, na putu do uspeha bilo je dosta odricanja. Trpela je kako kaže najviše porodica.

“Upravo je trebalo da se vidim sa ćerkom sa kojom se nisam video, odložili smo to za večeras, a bojim se da zbog ovih obaveza koje imam da se nećemo videti ni večeras. Imam tri ćerke i one znaju da sam posvećen poslu i da su moje obaveze velike, samo mi je žao što prolaze godine, a one odrastaju bez intenzivnog druženja samnom”.

Ova godina je za Kocića godina jubileja kompanije na čijem je čelu, ali i godina kako kaže u kojoj smo shvatili da je trenutak da radimo na unutrašnjoj organizaciji, na reorganizaciji i stvaranju mnogo boljeg profita.

“Do sada smo se bavili osvajanjem tržišta, sada kada je ono osvojeno bavićemo se unutrašnjom organizacijom i poboljšanjem automatizacije, što će nam stvoriti uslove da ostvarimo još bolje rezultate.”

Kocić je bio i na čelu Regionalne privredne komore u Nišu i on je jedan od retkih privatnih vlasnika koji se uverio šta znači biti član neke organizacije, ili udruženja.

mile kocic3“Godinu dana sam bio predsednik RPK-a, ali koncepcija rada koju sam forsirao je potpuno bila u drugom obliku u odnosu na funkcionisanje na koje je ona navikla. Ta koncepcija nije mogla da bude prihvaćena među ljudima koji su tamo radili, što mi je žao”, kazao je Kocić Niškim Vestima i dodao da se u njegov rad i rad komore vrlo često uplitala politika.

Tada je shvatio da treba da se povuče, ali to ne znači da ne bi svoje potencijale i kapacitete u tom delu ponovo aktivirao.

“Mislim da bi sada veća korist bila ako bi se približio Privrednoj komori Srbije, jer izmenom Zakona značaj regionalnih komora je na nižem nivou i one postaju takozvane kancelarije pri Privrednoj komori Srbije. Za ovaj grad i ovaj deo Srbije jedina šansa je da imamo predstavnike u državnim institucijama. Ako prepoznaju oni gore, ali pre svega oni koji vode ovaj grad i ovaj region onda možemo da govorimo da će ovom delu Srbije biti bolje”, zaključio je ovaj uspešan srpski privrednik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com