Kultura

Niška strip izložba u Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, večeras od 20 sati, biće otvorena izložba stripa „Niški kadar“ sa 37 autora različitih generacija. Izložba je retrospektivnog karaktera i svedoči o istorijatu razvoja niške strip scene.

– Izložba svedoči o prisustvu različitih strip žanrova: komični, vestern, naučno fantastični, horor, pustolovni, kao i o raznovrsnim autorskim stilovima – kaže Milica Todorović iZ Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Na izložbi će se naći dela prvih karikaturista i strip crtača u Nišu, Ivana Vučkovića, Slobodana Subotića, Hristivoja Nikolića, Dragoša Jovanovića Fere, preko stvaralaca zavidne reputacije Miodraga i Vladimira Krstića, Aleksndra Blatnika, Bobana Savića Geta, Zorana Stoiljkovića Kize, Joža Sladića, Bobana Ilića, Tonija Radeva, Jelene Đorđević, Ivice Stevanovića, Nine Bunjevac, Predraga Stamenkovića, Dušana Cvetkovića, do mladih umetnika i studenata koji neguju ovaj oblik umetničkog izražavanja Adama Rakića, Milice Radenković, Velibora Stanojevića, Igora Krstića itd.

strip

Istorijatom i proučavanjem niške strip scene posebno se bavio Branislav Miltojević, novinar, filmski i strip kritičar, autor knjige „Antologija niškog stripa, koji je i konsultant u pripremi ove izložbe – dodaju iz Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Iako je u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata strip kao „ kapitalistički produkt“ bio zabranjivan na području bivše Jugoslavije, već tokom pedestih godina XX veka u mnogim sredinama, u štampanim medijima, objavljuju se stripovi. Tako je bilo i u Nišu gde su za potrebe tada nedeljnog lista Narodne novine umetnik i karikaturista Ivan Vučković i književnik Ljuba Stanojević objavljivali strip „Manča“ – što je prvi niški strip.

Izložbu, uz GSLU realizuje umetnička grupa niških strip crtača „Čaj…odličan“ i trajaće do 20. avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com