Kultura

arko Laušević ponovo na Filmskim susretima

Po rečima Miroljuba Jovanovića, člana Direkcije  Filmskih susreta, dolazak u Niš potvrdio je Žarko Laušević, čija je glumčka karijera prekinuta nesrećnim slučajem u Podgorici 1993. godine u trenutku kada je bio na vrhuncu karijere. Ove godine na Letnjoj pozornici Nišlije će Lauševića moći da vide u filmu „Smrdljiva bajka“ u režiji Miroslava Momčilovića.

Filmografija

Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju, a glumu je završio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Debitovao je 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“.

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (TV) (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Nož“ (1999).oficir s ruzama

Ubistvo u Podgorici

31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov pet godina stariji brat napadnuti su u blizini podgoričkog lokala „Epl“. Tada je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio dvojicu napadača I teško ranio jednog.

Osuđen je na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva, čime je mladom Lauševiću prekinuta glumačka karijera.

Ta je presuda je potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Saveznog sud ukida kaznu po ponovnom pretresu u februara 1998. godine, I tada se Lauševiću izriče  kazna  od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku u SAD.

Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora, čime se golgota ovog glumca nastavila.

Godina prođe dan nikada

3. jula 2009. godine saopšteno je da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu.

14. septembra 2009. godine je sud u Njujorku doneo odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

2011. godine objavio je knjigu „Godina prođe dan nikad“, koja je te godine bila bestseler. Septembra 2013. iz štampe izlazi i „Druga knjiga“. Obe knjige govore o mučnim razmišljanjima glumca u godinama koje proeveo u zatvoru.

29. decembra 2011. predsednik Republike Srbije Boris Tadić pomilovao je Lauševića, a srpski pasoš je dobio 1. februara 2012. godine od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova. Ivice Dačića.

O njegovom životu napravljen je film „Lauš“ (2014.) u režiji Branke Bešević Gajić, a iste godine se i vratio u zemlju.

Na 51. Filmskim susretima Laušević se predstavlja ulogom u filmu “Smrdljiva bajka”, reditelja Miroslava Momčilovića. Film govori o Momi, skitinci koji živi u napuštenoj fabrici i pati od depresije. Drama nastaje kada upozna Emu koja živi u šahti, a lečena je alkoholičarka. U filmu igraju i Petar Božović, Cvijeta Mesić, Miloš Samolov i drugi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com