DruštvoRegion

STARI ZANATI: Poslednji ĆURČIJA u Aleksincu

Miroslav Vojinović je ćurčija, majstor i vlasnik ćurčijske radnje “Tina 95”u Aleksincu. Radnja je osnovana 15. juna 1952. godine, a osnovao je njegov otac. Tada je bilo 13 ćurčijskih radnji u gradu, danas, 64 godine kasnije, Miroslav je jedini ćurčija. Kožuhe koje proizvodi pokazao je na manifestaciji “Zlatne ruke” u Sokobanji.

Ćurčija se bavi izradom odevnih predmeta od kože. Naziv dolazi od reči „ćurak“, kožni prsluk od jagnjeće kože sa ošišanim krznom na unutrašnjoj strani. U južnim delovima Srbije ćurak se zove i gunj, kožuh, kožuv.

Za razliku od krznara, koji se bavi skupocenim krznima i pravi elegantne bunde, ćurčija pravi prsluke uglavnom od ovčije ili jagnjeće kože.

Ja sam klasični ćurčija, izrađujem prsluke od sirovine do finalnog proizvoda. Otkupljujem kožu, štavim je i na kraju šijem kožuhe i šubare za široku namenu. Na žalost, krug ljudi koji su zainteresovani da to nose je sve manji,” kaže Miroslav Vojinović, ćurčija.curcija

Majstori ćurčije mogu da naprave ćurke ukrašene malim komadima kože druge boje i oblika, koji su prava, mala umetnička dela.

Ćurčije rade kod kuće, a svoje proizvode najčešće prodaju na pijacama i vašarima. Ovaj stari zanat koji je u fazi nestajanja, skoro da i nema perspektivu da preživi savremeno doba.

Ja imam samo ćerku, ali ona je sportista i pored toga je na Policijskoj akademiji na kriminalistici. Po njoj sam radnji dao ime. Ja bih želeo da joj predam zanat i mašine, baš kao što je i otac meni ostavio. Ako bude imala dobru volju, tu sam. Uskoro ću i ja u penziju,”, rekao je jedini ćurčija u aleksinačkom kraju.curak

Kaže da ćurak i sam nosi:

Mladima koji kažu “jao, to je vruće”, poručujem da u prirodnom krznu nikome ne može da bude ni vruće, ni hladno. Najviše 28- 29 stepeni celzijusa, a nakon toga se pore otvaraju i koža “diše” sve dok kožuh nosite. Jedini materijal koji drži konstantnu temepraturu tela je ćurak,“ otkrio je na kraju stari zanatlija.

Koliko su se prsluci ovog tipa nekada nosili, govori i podatak da postoji narodni izraz „okrenuo ćurak naopako“, što znači da se neko lako naljuti i brzo menja narav. Vremena se menjaju, zanati odumiru, ali u narodu ostaje da nisu baš omiljeni oni koji često ćurak okreću naopako.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com