Društvo

Udruženje Makedonaca “Vardar“ obeležilo Ilinden

Udruženje „Vardar“ iz Niša, koje okuplja pripradnike makedonske nacionalne manjine, danas je obeležilo najveći nacionalni praznik Makedonije – Ilinden. Proslava Ilindena organizovana je u prostorijama GO Medijana uz prisustvo predsednika opštine Milana Krstića i mnogobrojnih zvanica.

Ilinden, najveći nacionalni praznik Makedonaca, obeležava se 2. avgusta u znak sećanja na dva veoma važna istorijska događaja.

2. avgusta 1903. godine Makedonci su podigli oružani ustanak protiv Otomanskog carstva. Ustanici su imali ogroman uspeh i oslobodili su veliki broj naseljenih mesta. U Kruševu, koje je tada oslobeđeno, formirana je narodna vlast i takozvana Kruševska republika, podsetio je Blage Petruševski, predsednik udruženja „Vardar“.

Drugi istorijski događaj dogodio se 2. avgusta 1944. godine, kada je u manastaru Sveti Prohor Pčinjiski održano prvo zasedanje Antifašistčkog sobranja narodnog oslobeđenja Makedonije (ASNOM). Odluke koje su toga dana donete su da Makedonija ulazi u sastav Narodne Federativne Republike Jugoslavije (FNRJ), kao ravnopravna federalna jedinica, da makedonski postaje službeni jezik u ovoj republici i da Ilindan bude nacionalni praznik.

Obeležavanju Ilindena u prostorijama GO Medijana prisustvovao je i predsednik ove opštine Milan Krstić, koji je, čestitajući praznik rekao:

Želim vam da još dugo slavite Ilinden zajedno sa nama. Moji saradnici i ja smo srećni kada vidimo da jedno udruženje ima ovoliki broj članova, da se družite i meni je čast što sam danas sa vama. Ja volim da kažem, mi smo jedan narod, jedna vera, to nas je spajalo u prošlosti, a spajaće nas i u budućnosti.“milan krstic

Po poslednjem popisu stanovištva u Nišu živi 900 pripadnika makedonske nacionalnosti. Udruženje „Vardar“ broji više od 400 članova, od kojih 70 aktivno radi. Prostorije se nalaze  u TPC „Kalča“, drugi sprat, lamela C, lokal 82. Sastanci se organizuju  svakog četvrtka, leti od 19 , a u zimskom periodu od 18 časova.makedonci meze

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com