Društvo

Radovi na Gradskoj kući pri kraju

Gradska kuća u ulici 7. juli je delimično sanirana, a radovi će biti potpuno završeni ovog vikenda, kažu u Direkciji za izgradnju grada. Pokrivanje krova koji je, kako su kazali u gradskom rukovodstvu, prokišnjavao, popravka atrijumskog zida i balkona iznad ulaza, koštala je 3 miliona dinara.

U okviru sanacije ove istorijski veoma važne građevine, okrečeni su i hodnici na stepeništu koje vodi do viših spratova. Građevinske radove izvodilo je preduzeće “Balkan” iz Crne Trave.

Zgrada današnje Gradske kuće je jedna od arhitektonski najvrednijih javnih objekata grada, a sagrađena je za potrebe filijale Narodne banke i prva je filijala državne banke u Srbiji. 28. jula 1924. godine postavljen je kamen temeljac, a postavio ga je tadašnji guvermer Narodne banke Đorđe Vajfert. Izgradnja je završena 1925. godine, dok se banka potpuno uselila januara naredne godine.

Zgradu je projektovao beogradski arhitekta Aleksandar Janković, pod uticajm poznog francuskog neoklasicizma, kažu arhitekte.

ArhiNis

                                                                                                            Foto: screenshot youtube ArhiNiš

U današnje vreme, prema rečima stručnjaka, bilo bi veoma skupo napraviti ovakav objekat u kome danas radi izvršna gradska vlast.

Na mestu gde se nalazi Gradska kuća nekada je bio dvor kralja Milana, koji je izgoreo 1916. godine. Ulica 7. juli se u to vreme zavala Dvorska ulica.

                                                                             

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com